#BouwBeurs #Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Wkb kent trage start: eerste projecten bereiken de eindstreep

V.l.n.r TIoKB-voorzitter Yvonne van Mastrigt discussieert met presentator Frans Reichardt, KIK operationeel manager Lars Kiebert en Aannemer-hoofdredacteur Wouter de Vries over de Wkb.

De Wet Kwaliteitsborging (Wkb) voor gevolgklasse 1 projecten laat een jaar na invoering bescheiden cijfers zien. Van de 1600 geregistreerde bouwwerken in het systeem van de Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw (TIoKB) zijn er tot nu toe slechts 23 à 24 gereedgemeld. Voorzitter Yvonne van Mastrigt deelde deze cijfers deze week tijdens het BouwBeurs NieuwsCafé, geïnitieerd door Aannemer. Hoewel deze start traag lijkt, benadrukt Van Mastrigt dat dit niet onverwacht is – bouwprojecten hebben nu eenmaal tijd nodig om tot voltooiing te komen.

Bovendien, zo merkte de voorzitter van TIoKB op, heeft een groot deel van de bedrijven in de bouw- en installatiesector de nieuwe wet niet direct omarmd. “Deze groep heeft lang getwijfeld of de Wkb ingevoerd zou worden en heeft dus lang gewacht om met het instrument te gaan werken.” Van Mastrigt erkent dat het voor veel met name mkb-bedrijven en éénpitters een gewenningsperiode vergt om met de Wet kwaliteitsborging uit de voeten te kunnen. De administratieve lastendruk, de hoge leges, de nieuwe relatie met de kwaliteitsborger en de veranderde samenwerking met de gemeente -ooit toezichthouder op de bouw- zorgen voor hobbels en veel leermomenten. “Het is van belang dat de keten blijft leren van dingen die eventueel fout gaan om tot een steeds betere samenwerking te komen”, meent Van Mastrigt.

Verbouwingen nog niet onder Wkb

Het feit dat verbouwingen nog niet vallen onder de Wet Kwaliteitsborging noemt de voorzitter van het TKiOB een grote vergissing van de overheid. Ze stelt dat de overheid verbouwingen ten onrechte ziet als kleine particuliere projecten, zoals een carport bouwen of zolderraam inbouwen. “Maar de realiteit is dat renovatie een serieuze, grootschalige business is geworden, waarbij een aantal cruciale zaken zoals brandveiligheid en duurzaamheid een grote rol spelen. Ik vind het nog belangrijker dat verbouwingen onder de Wkb vallen dan nieuwbouw. Maar de minister vindt deze stap nog te complex en te duur.”

Ook instrumentaanbieder KIK vindt dat verbouwingen een wettelijke kwaliteitsborging zouden moeten hebben. “De keten doet leerervaringen op en de samenwerking tussen kwaliteitsborger en aannemer wordt steeds beter. Het is zonde dat de renovatiesector bij die doorontwikkeling achterblijft en dat de kwaliteitsborging hierdoor wordt afgeremd”, vindt operationeel manager Lars Kiebert. “Nu kunnen verbouwingen nog zonder toezicht van een kwaliteitsborger plaatsvinden, maar de aannemer moet wel beseffen dat hij niet regelvrij kan werken.”

Prefabricage

Het TKiOB juicht toe dat de sector steeds meer prefab woningen bouwt met erkende kwaliteitsverklaringen voor de producten die worden toegepast. “Dan ben je beter voorbereid op de kwaliteitsborging en hoef je op de bouwplaats die borging niet meer te doen. Dit past ook in het vereenvoudigen van de regelgeving zoals de minister die voorstaat.”  Kiebert is ook voorstander van kwaliteitsborging ‘aan de voorkant’ van het bouwproces. “Idealiter hoeft een externe kwaliteitsborger alleen maar de interne kwaliteitsborging te controleren.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!