#BouwBeurs #Gereedschap

Met Makita lekker snel doorknallen

Makita introduceert op de BouwBeurs een beest van een constructie-tacker. Met deze machine gaat de producent de concurrentie aan met qua capaciteit vergelijkbare gas- en luchttackers. Om de markt van dit type accu-tacker te overtuigen, moet de DBN900 minimaal vergelijkbare specificaties kunnen overleggen.

Direct valt de LTX 18 volt accu op. Doorgaans voorziet Makita grote bouwmachines van 40 volt XGT accu’s met 5.0 Ah prik. Maar een borstelloze constructie-tacker verbruikt per schot heel weinig energie. Energieslurpende trekkrachten spelen geen rol bij deze machine. De DBN900 is wel een zwaar apparaat en weegt met een 5.0 Ah accu iets boven de 5,2 kilogram. Daar kun je 3 ons vanaf halen als je werkt met een 2.0 Ah accu die voor de meeste klussen genoeg energie biedt. En de machine zal minimaal even goed presteren, zo belooft de producent. Met de 5.0 Ah accu moet je een doos nagels 50 tot 90 mm Ø 2,9 – 3,3 mm mee weg kunnen trappen.

Knalsessies met de Makita DBN900

De DBN900 werkt op luchtvering en bouwt druk op met een zuiger in een cilinder. Haal je de trekker over, dan draait het tandwiel in een positie zodat de zuiger met een slagpin de nagel in het hout drijft. De borstelloze motor versnelt de compressie van de luchtveer. Voordeel van deze techniek: een machine die zowat de snelheid evenaart van schieten met perslucht. Deze techniek maakt het mogelijk een storingsvrije machine te bouwen, wat blijkt tijdens een aantal knalsessies op de Bouwbeurs. Is het magazijn leeg, dan kun je dankzij de droogslag-beveiliging niet meer schieten. Wat tijdens het knallen ook opvalt: met het ingebouwde LED-licht heb je goed zicht op het hout.

1,8 nagel per seconde

Gas- en luchttackers wegen een jas minder. Dat je zonder luchtslang met compressor of gasbusjes kunt werken, moet in ieder geval vakmensen aanspreken die over Makita LTX accu’s beschikken.

Met de schietsnelheid van zo ongeveer 1,8 nagel per seconde kun je lekker snel de nagels het hout in pompen. De DBN900 biedt twee instellingen. Bij enkele shots moet je eerst de neus volledig op het werk indrukken en dan de trekker over halen. Bij repeterend schieten houd je de schakelaar altijd vast en kun je tempo maken. Deze techniek komt goed van pas bij de grotere constructies. Je zet dan bijvoorbeeld een balk eerst aan de twee zijkanten vast en dan kun je vervolgens een bumpfire op het hout loslaten.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!