#BouwBeurs

Juryrapport BouwBeurs Awards 2025

De genomineerden voor de BouwBeurs Awards 2025.

De bouwsector is volop aan het innoveren om de milieu-impact kleiner te maken, slimmer en efficiënter te bouwen én betere tools voor vakmensen te ontwikkelen. Dat blijkt wel als de jury de meer dan 50 inzendingen voor de BouwBeurs Awards doorneemt om 9 inzendingen te nomineren voor 3 categorieën. In dit artikel presenteert de jury 9 genomineerden. De uiteindelijke winnaars worden bekendgemaakt tijdens de opening van de BouwBeurs op 3 februari 2025.

De jury van de BouwBeurs Awards 2025 heeft de inzendingen van de standhouders van de BouwBeurs beoordeeld op basis van innovativiteit, oplossingsgerichtheid, praktische toepasbaarheid, sociale impact, duurzaamheid en financiële impact. Uit de meer dan vijftig inzendingen zijn negen producten, diensten en concepten genomineerd die allemaal op de komende BouwBeurs te zien zijn. De komende editie van de BouwBeurs vindt plaats van 3 tot en met 7 februari 2025 in de Jaarbeurs te Utrecht.

De jury bestaat uit:

  • Dennis Kosten, directeur bij VLOK
  • Marjet Rutten, transitieregelaar bij o.a. Building Balance
  • Martijn Carlier, manager aanjagen digitalisering bij DigiGO
  • Nikos Kounoupiotis, aannemer bij Dynami Bouwservice
  • René du Pon, hogere veiligheidskundige bij Volandis
  • Wouter de Vries, hoofdredacteur Aannemer

Milieu-impact

Op weg naar een klimaatneutrale maatschappij heeft de bouw als omvangrijke sector een grote stap te maken in het reduceren van de directe en indirecte CO2-uitstoot. Met de categorie ‘Milieu-impact’ wil de BouwBeurs Awards deze transitie stimuleren door producten en diensten te belonen die op korte termijn bijdragen aan verduurzaming van de gebouwde omgeving.

In deze categorie kon de jury kiezen uit zeer uiteenlopende oplossingen: van biobased oordopjes en energieopwekkend vacuümglas tot circulaire bouwhekken en kant-en-klare hagen met inheemse plantensoorten die de biodiversiteit bevorderen. De jury vond het inspirerend om te zien hoe in elk product en in elke dienst op eigen wijze stappen zijn gezet die noodzakelijk zijn om die klimaatneutrale maatschappij te realiseren.

Uiteindelijk heeft de jury gekeken naar innovatieve oplossingen die in potentie de grootste milieu-impact kunnen maken. Vanuit dat oogpunt heeft de jury de CO2-neutrale dorpel van BUVA en Holonite, Duco Natural Cooling en Ibis voor Milieu-Impact van Brink genomineerd voor de categorie ‘Milieu-Impact’. In deze oplossingen zit duurzaamheid als het ware in het DNA gebakken.

Slim & Efficiënt

Door het tekort aan vakmensen en de enorme nieuwbouw- en renovatieopgave is slim en efficiënt bouwen misschien wel belangrijker dan ooit. Daarom wil de BouwBeurs Awards in de categorie ‘Slim & Efficiënt’ inzendingen belonen die bijdragen aan een soepel bouwproces en efficiëntie in de gebouwde omgeving. Digitalisering en industrialisering gaan daarbij vaak hand in hand.

Ook voor deze categorie is de keuze ruim: van, een inbouwreservoir met een hoop installatietechnische slimmigheden, tot een spouwstoel die voorkomt dat dikke isolatiedekens doorhangen en op de fundering terechtkomen… De jury is verheugd met alle stappen die gezet worden om processen efficiënter te laten verlopen terwijl tegelijkertijd vaak ook nog waarde wordt toegevoegd aan het eindresultaat.

Om uit het aanbod drie genomineerden te selecteren heeft de jury gekeken naar zowel innovativiteit als de efficiëntieslag die gemaakt wordt. De drie genomineerden zijn de dienst ‘Isoleren in één dag’ van Prefab Isolatie Nederland, de thermische batterij Charge van Masterwatt en het prefab energiedak HoriSun van Ubbink. Elk product of dienst is een voorbeeld voor hoe het bouwproces of de gebouwde omgeving efficiënter ingericht kan worden.

Tools & Vakmensen

Op de bouwplaats doen vakmensen niet alleen met hun hart voor de bouw, maar ook met fysieke en digitale tools hun belangrijke werk. Het is immers de mens die het moet maken. Daarom wil de BouwBeurs Awards met de categorie ‘Tools & Vakmensen’ producten en diensten belonen die voor de vakmens het verschil maken door het werk in de bouw lichter, eenvoudiger, veiliger of aantrekkelijker te maken.

De jury heeft mooie inzendingen ontvangen voor deze categorie, maar stelt ook vast dat meer inzendingen van concrete producten of diensten wenselijk is. Daarom de oproep aan deelnemers van de BouwBeurs in 2027 om oplossingen in te dienen die direct positieve impact hebben op de wijze waarop vakmensen hun beroep uitoefenen.

Niettemin heeft de jury met vertrouwen en in unanimiteit drie inzendingen genomineerd voor deze categorie, namelijk het vacuümgereedschap Grabo High Flow, de TP60 Pulltest-kit voor digitale trekproeven op locatie en de SprayTec spuitbare MS hybride polymeerlijm van Tec7. Elk product biedt specifieke voordelen die het werken op de bouwplaats prettiger maakt.

Dit zijn de genomineerden voor de BouwBeurs Awards 2025:

Categorie: Milieu-Impact

CO2-neutrale dorpel
De CO2-neutrale dorpel van BUVA en Holonite combineert natuurvezel (vlas) met een hars op basis van hernieuwbare grondstoffen. De biocomposiet vervangt traditionele materialen zoals beton en kunststof, met een aanzienlijk lagere CO2-voetafdruk. Het productieproces is minder energie-intensief, terwijl de Cradle-to-Cradle gecertificeerde dorpel tegelijkertijd CO2 opslaat. Mechanisch voldoet het product aan alle bouwvoorschriften en kan het zonder aanpassingen in bestaande bouwmethoden worden toegepast. Op de BouwBeurs wordt een eerste functioneel prototype gepresenteerd.

Juryoordeel:

BUVA en het in 2021 door BUVA overgenomen Holonite nemen met de ontwikkeling van de CO2-neutrale dorpel verantwoordelijkheid voor hun aandeel in het terugdringen van de CO2-uitstoot. De biocomposiet dorpel is samengesteld uit vlas en een uit natuurlijke grondstoffen opgebouwde hars. Naast het feit dat de dorpel bestaat uit hernieuwbare grondstoffen is het productieproces van het biocomposiet minder energie-intensief dan van conventionele dorpels die bestaan uit beton of kunststof. De jury is zich ervan bewust dat op de BouwBeurs een eerste functioneel prototype wordt gepresenteerd, waarvan de milieu-impact veelbelovend is.

Duco Natural Cooling
Duco Natural Cooling biedt een energiezuinige oplossing tegen oververhitting door de combinatie van vraaggestuurde zonwering met koeling middels ventilatie. Dit ter vervanging van energie-intensieve airconditioning. De geïntegreerde Duco IntelliHub stuurt de componenten automatisch aan op basis van weerdata, zoals temperatuur en windsnelheid, gemeten door het Duco Weerstation. Simulaties tonen tot 80% energiebesparing in woningen met vloerkoeling, en bij appartementen aangesloten op warmtenetten een jaarlijkse CO₂-reductie van 325 kg per woning.

Juryoordeel:
De oplossing van Duco om oververhitting in gebouwen te voorkomen op basis energie-extensieve technieken als zonwering en nachtkoeling spreekt de jury bijzonder aan. In het kader van de ‘ladder voor koeling’, zoals gepresenteerd in 2021 in de intentieverklaring van OSKA (Overleg Standaarden Klimaatadaptatie), combineert Duco vraaggestuurde zonwering met vraaggestuurde koeling middels ventilatie en maakt deze ‘slim’ door ze aan te sturen via de Duco IntelliHub die real-time gegevens ontvangt van het Duco Weerstation op het dak. Deze totaalaanpak levert evidente energiebesparing op en maakt dat de jury Duco Natural Cooling genomineerd heeft voor de categorie ‘Milieu-impact’.

Ibis voor Milieu-Impact
Ibis voor Milieu Impact van Brink is een softwaretool met intuïtieve bediening die milieu-impactberekeningen naadloos integreert met projectbegrotingen. Ontworpen voor bouwprofessionals, biedt de software real-time inzicht in CO₂-uitstoot, milieukostenindicatoren (MKI) en de financiële impact van ontwerpbeslissingen. De tool gebruikt actuele data uit de Nationale Milieudatabase en automatiseert complexe MPG-berekeningen door milieukaarten automatisch te koppelen aan begrotingsrijen. Functionaliteiten als variantenvergelijking en scenarioanalyses ondersteunen weloverwogen keuzes.

Juryoordeel:
Een tool die duurzame ontwerpbeslissingen eenvoudig maakt, dat is volgens de jury de meerwaarde van Ibis voor Milieu-Impact. De koppeling van MPG-berekeningen aan projectbegrotingen maakt zowel de financiële en ecologische gevolgen van ontwerpbeslissingen in real-time inzichtelijk – ook voor professionals in de bouw die niet thuis zijn in de complexiteit van MPG-berekeningen. Doordat Brink Ibis voor Milieu-Impact integreert in Ibis Calculeren voor Bouw, is de tool bovendien breed beschikbaar. Deze combinatie van kenmerken, en het feit dat dit een tool is die bij uitstek is gericht op het maken van bouwbrede ‘milieu-impact’, maakt dat de jury deze tool nomineert voor deze categorie.

Categorie: Slim & Efficiënt

Isoleren in één dag
Prefab Isolatie Nederland biedt met ‘Isoleren in één dag’ een efficiënte methode voor binnenisolatie met minimale overlast voor bewoners. Het proces begint met een 3D-scan van de woning, gevolgd door digitale uitwerking en productie. De isolatie wordt vervolgens in één dag geplaatst. Materialen en afwerkingen, zoals biobased isolatie, zijn aanpasbaar aan specifieke wensen. Deze aanpak vermindert montagetijd, restafval en werkverkeer aanzienlijk, terwijl bewoners in hun woning kunnen blijven. Een mooie oplossing voor renovaties in bewoonde staat, mutatiewoningen en complexen.

Juryoordeel:
Met de dienst ‘Isoleren in één dag’ biedt Prefab Isolatie Nederland de mogelijkheid tot het versnellen van het isoleren van woningen terwijl de overlast, het restafval en het werkverkeer juist minder worden. Gezien het feit dat de bouw bezig is met een omvangrijke renovatie- en verduurzamingsopgave, vindt de jury deze dienst een goed voorbeeld van hoe je efficiëntie kunt behalen door te digitaliseren en te industrialiseren. Bovendien vindt de jury de keuze uit isolatiematerialen en toplagen, ook biobased, ruim. Kortom: een relevante dienst voor een urgent vraagstuk, en daarom een nominatie in de categorie ‘Slim & Efficiënt’ waard.

De Charge
De Charge van Masterwatt is een slimme besturingseenheid die fungeert als thermische batterij voor tapwater, gekoppeld aan een Wally of Saga boiler. Het systeem optimaliseert warmwateropslag op basis van dynamische energietarieven en overschotten van zonne-energie. Met zelflerend vermogen analyseert de Charge het gebruikspatroon om efficiënt te verwarmen. In de Blue Battery-modus wordt zonne-energie benut om water voor te verwarmen, wat het gasverbruik tot 40% kan reduceren. Drie geïntegreerde sensoren garanderen altijd voldoende warm water. De bijbehorende app biedt inzicht in instellingen en prestaties.

Juryoordeel:
De jury vindt de Charge een voorbeeld van hoe prijsprikkels als de terugleververgoeding, de afschaffing van de salderingsregeling en dynamische energietarieven leiden tot een innovatief product dat een nominatie verdient voor de categorie ‘Slim & Efficiënt’.

HoriSun
HoriSun van Ubbink is een gepatenteerd prefab dakconcept dat bouw- en installatietechniek combineert. Het scharnierdak, uitgerust met geïntegreerde zonnepanelen en een waterdichte, geventileerde nok, wordt als één geheel geplaatst, waardoor montage snel en steigervrij verloopt. Zonnepanelen aan beide zijden van het dak optimaliseren de energieopbrengst en maken koppeling met energieopslagsystemen mogelijk. De prefab aanpak garandeert nauwkeurige aansluitingen, voorkomt kapotte dakpannen bij installatie van pv-panelen, en verhoogt de bouwveiligheid door minder dakwerkzaamheden. De HoriSun moet zowel geschikt zijn voor nieuwbouw als voor renovatie. De productie staat gepland voor de tweede helft van 2025.

Juryoordeel:
Ubbink heeft goed nagedacht over hoe bouwtechniek en installatietechniek in het dak op slimme wijze bij elkaar gebracht kunnen worden. De ventilatienok zorgt voor koeling van de zonnepanelen die op het dak liggen. In de nok is bovendien alle installatietechniek geïntegreerd, waardoor deze geen leefruimte inneemt. Installatie van pv-panelen op het dak is niet meer nodig en alle installatietechniek kan van binnenuit aangesloten worden. De wijze waarop dit product kan leiden tot versnelling van het bouwproces is een nominatie waard voor de categorie ‘Slim & Efficiënt’. 

Categorie: Tools & Vakmensen

TP60 Pulltest-kit
De TP60 Pulltest-kit van First Base Ground Screws is een innovatieve tool voor draagkrachtmetingen op locatie. Het compacte systeem, ontwikkeld in samenwerking met Staht-Pull Testers UK, heeft een trekvermogen van 60 kN en kan een volledige draagkrachtmeting uitvoeren in slechts 10 minuten. Met een gewicht van slechts 20 kg is de TP60 eenvoudig te transporteren en te bedienen. Resultaten worden digitaal geregistreerd en gedeeld via de FIRST BASE-app.

Juryoordeel:
Met de TP60 Pulltestkit van First Base Ground Screws kunnen aannemers schroeffundamenten binnen tien minuten digitaal testen op zowel horizontale als verticale belastingen. Door deze innovatie kunnen trekproeven sneller, goedkoper en met minder mankracht uitgevoerd worden. Naast de efficiëntieslag voor de individuele aannemer maakt deze innovatie schroeffundamenten – als milieuvriendelijker alternatief voor betonfunderingen – aantrekkelijker. Dit alles maakt dat de jury de kit nomineert voor de categorie ‘Tools & Vakmensen’.

Grabo High Flow
De Grabo High Flow is een vacuümheffer ontworpen voor zware en poreuze materialen zoals beton en buitenbestrating. Met een luchtstroom van 1500 liter per minuut en een maximaal hefvermogen van 82 kg bij gebruik van een 400×400 mm aanzuigblad is dit een krachtige opvolger van de voorganger Grabo. De vacuümheffer beschikt over een ergonomisch pistoolgreepontwerp, slimme schuimafdichting en is voorzien van een digitaal LED-display dat in real-time PSI- en BAR-drukwaarden toont.

Juryoordeel:
Waar de originele Grabo een vacuümstroomsnelheid heeft van 20 liter per minuut, heeft de Grabo High Flow een snelheid van maar liefst 1500 liter per minuut. Dat is een aanzienlijke toename die het heffen van poreuze materialen mogelijk maakt. Samen met de innovatieve schuimafdichting en het verbeterde ergonomische pistoolgreepontwerp is de vacuümheffer een product dat echt ontwikkeld is met de vakman in gedachten. Daarom heeft de jury de Grabo High Flow genomineerd voor de rubriek ‘Tools & Vakmensen’.

ST7-101 SprayTec
SprayTec van Tec7 is de eerste spuitbare lijm gebaseerd op MS hybride polymeren, ontworpen voor volvlakverlijming van grote oppervlakken. Het product combineert hoge temperatuurbestendigheid (tot 150°C) met herpositioneerbaarheid en enkelzijdige applicatie. Ook vochtige oppervlakken kunnen verlijmd worden. SprayTec is oplosmiddelvrij en vrij van ftalaten en isocyanaten, wat de VOC-emissie vermindert en de gezondheid van gebruikers beschermt. Toepassingen variëren van dakbedekking en vloerbekleding tot akoestische panelen en isolatie.

Juryoordeel:
De ST7-10 SprayTec van Tec7 is de eerste spuitbare MS hybride polymeerlijm. Deze nieuwe generatie (spuit)lijm biedt de vakman enkele hierboven genoemde voordelen op het gebied van efficiëntie. Ten opzichte van conventionele spuitbare PU-lijmen neemt deze spuitlijm belangrijke gezondheidsrisico’s weg en vermindert het de CO2-impact met 50 tot 60%. Dat maakt dat de ST7-101 SprayTec een nominatie verdient in de categorie ‘Tools & Vakmensen’.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!