#BouwBeurs #Digitalisering

‘Elk bedrijf heeft een digiCoach nodig’

Het programma digiVaardig van digiGO leidt vanaf het tweede kwartaal digitaliseringscoaches (‘digiCoaches’) op bij bedrijven in de bouw- en installatiesector. Voor de eerste lichting is een flinke subsidie beschikbaar.

Digitalisering zet de bouw- en technologiesector op de kop en die wereld verandert bovendien razendsnel. Om bedrijven daarin vaardiger en wendbaarder te maken heeft eigenlijk elk bedrijf een digiCoach nodig, stelt Theo Ockhuijsen, projectmanager bij het programma digiVaardig. Hij verzorgde dinsdagmiddag op de Bouwbeurs een presentatie.

Digitaal samenwerken in de bouwketen bestaat uit een bovenstroom en een onderstroom, legt hij uit. Die bovenstroom, dat zijn technische cursussen, knoppencursussen en software. De onderstroom gaat over mensen in een organisatie. “We zitten in een digitale transitie, maar ook in een menselijke transitie.” Daarmee bedoelt hij: de digitale wereld verandert bijna dagelijks en daar horen andere vaardigheden bij.

‘Onvoldoende opgeleid als transitiemanager’

Het programma digiVaardig van digiGO helpt de digitale vaardigheden van mensen en bedrijven in de sector te ontwikkelen. Het opleiden van coaches is één van de bouwstenen van dit programma. Deze persoon wordt verantwoordelijk gesteld om de digitaliseringsslag te maken in de organisatie. “Te vaak zijn dat technische mensen die eigenlijk onvoldoende opgeleid zijn als verandermanager of als transitiemanager”, zegt Ockhuijsen. “Dus hoe gaaf zou het zijn als je die mensen heel hands-on gaat begeleiden en zo de digitale wereld en veranderkundige aspecten bij elkaar kan brengen, zodat zij de coach worden van de organisatie of van hun team.”

Europese subsidie

Het programma digiVaardig is van start. In het tweede, derde en vierde kwartaal van 2025 wil het met volle energie inzetten op het trainen van de digiCoaches. Dat is een traject van zes maanden dat normaliter 15.000 tot 20.000 euro kost. Dankzij een grote Europese subsidie kan dat bedrag terug naar 3000 euro. “De andere kosten worden uit het subsidiefonds betaald.”

Wie wil instappen, moet verplicht een ketenpartner meenemen. “Dus we leiden twee coaches op”, zegt Ockhuijsen. “Per coach betaal je dan dus 1500 euro.”

In de nieuwe digitale wereld zijn een paar bouwstenen voor succes, zo besluit Ockhuijsen. “Dat is natuurlijk je tooling, dat is hoe je organisatie erin staat, maar het is ook hoe je als vakmens in je werk staat. Want naar de toekomst toe gaat de digitale wereld je werkveld veranderen. Je zal daar langzamerhand stapjes in moeten maken.”

Meer informatie en aanmelden voor een digiCoach-traject kan via de website van digiGO.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!