Je kunt het bijna niet gemist hebben: de BouwBeurs komt eraan. Van 3 tot en met 7 februari 2025 vindt het grootste evenement voor bouwprofessionals plaats in de Jaarbeurs te Utrecht. Ook deze keer verzorgt vakblad Aannemer, gelieerd aan Bouwwereld, de programmering van het BouwBeurs Nieuws Café. Tal van hete hangijzers in de bouw zullen er in een ongedwongen setting ter sprake komen.
Vakblad Aannemer is volop bezig met de programmering van het BouwBeurs Nieuws Café, dat de komende editie wederom gepresenteerd wordt door de altijd scherpe Frans Reichardt. Hieronder vind je de sessies die van 3 tot en met 7 februari 2025 zullen plaatsvinden. De programmering wordt nog uitgebreid met nieuwe sessies.
Ga snel naar de programmering van:
> Maandag 3 februari
> Dinsdag 4 februari
> Woensdag 5 februari
> Donderdag 6 februari
> Vrijdag 7 februari
Maandag 3 februari 2025
In gesprek met Mona Keijzer
11:30-12:00 uur
Als minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening legt Mona Keijzer de nadruk op het versnellen van de woningbouw om het tekort aan woningen aan te pakken. Ze streeft naar de bouw van 100.000 woningen per jaar en wil hiervoor obstakels in regelgeving verminderen. De minister schuift aan in het BouwBeurs Nieuws Café om te praten over haar acties en plannen.
Samenwerken in tijden van transitie
13:00-13:30 uur
De bouw en techniek staan voor grote uitdagingen, zoals de energietransitie en de woningbouwopgave. Om die uitdagingen het hoofd te bieden is vergaande samenwerking nodig. Hoe moet die samenwerking zich gaan ontwikkelen? We gaan hierover in gesprek met Doekle Terpstra (Techniek Nederland), Jaco Uittenbogaard (Aannemersfederatie Nederland) en Jeroen de Willigen (BNA).
Winnaars BouwBeurs Awards
14:00-14:30 uur
Een deskundige jury maakt op de openingsdag van de BouwBeurs bekend welke innovaties in de categorieën Milieu-impact, Slim & Efficiënt en Tools & Vakmensen bekroond worden met een BouwBeurs Award, en welke innovatie de publieksprijs ontvangt. De winnaars schuiven aan in het BouwBeurs Nieuws Café voor een gesprek over het belang van hun innovatie voor de bouwsector.
Van land naar pand: komt de biobased keten op stoom?
15:00-15:30 uur
Biobased bouw- en isolatiematerialen zijn booming. Opschaling is noodzakelijk als de bouwsector haar CO2-uitstoot wil terugdringen. Dat betekent de boeren, bouwers en overheden goed moeten samenwerken. Hoe gaat dit in de praktijk? Een discussie met Marjet Rutten (Building Balance) Walther Dingemans (VDZ Projecten) en Frank Rombouts (Van land naar pand).
Goed en brandveilig bouwen met hout
16:00-16:30 uur
Bouwen met hout is hot. In hout zit CO2 opgeslagen en het ziet er ook nog eens mooi uit. Maar als bouwmateriaal brengt hout ook risico’s met zich mee. In deze sessie hebben we erover hoe je die kunt minimaliseren, met speciale aandacht voor brandveiligheid. We gaan in gesprek met houtonderzoeker René Klaassen (SHR), Patries Robijn-Meijers (DGMR) en Harm Leenders (Peutz).
Dinsdag 4 februari 2025
Hoe maak je je bouwbedrijf aantrekkelijk voor (nieuw) personeel?
11:30-12:00 uur
Gezien het tekort aan vakmensen is behoud van personeel voor elk bouwbedrijf relevant. Wat kun je als aannemer doen om een aantrekkelijke werkgever te zijn, zodat je werknemers graag bij je blijven werken en het aantrekken van nieuw talent eenvoudiger wordt? We praten hierover met Romke Hekstra (bouwbedrijf Hekstra) en José Wierda Pater (Schagen Groep).
Staat CO2-arm beton op het punt van doorbreken?
13:00-13:30 uur
In een innovatief project realiseren TBI WOONlab, VBI en Voorbij Prefab in 2025 vier woningen met een betoncasco dat tot 50% minder CO₂ uitstoot dankzij nieuwe cementvervangers en duurzame productiemethoden. Dick van Ginkel (TBI WOONlab), Niki Loonen (klimaatambassadeur TBI) en Thies van der Wal (VBI) bespreken de samenwerking, de innovaties en de vraag hoe CO2-arm beton zijn weg moet vinden naar de bouwpraktijk.
Studenten over de toekomst van de bouwsector
14:00-14:30 uur
Ontwerp een nieuwe hal voor Jaarbeurs Utrecht… Deze wedstrijd schreef de beursorganisatie uit voor studenten. Tijdens de BouwBeurs zullen drie groepen studenten in de finale strijden om de winst. De winnende groep schuift aan in het BouwBeurs Nieuws Café om hun ontwerp én hun visie op de toekomst van de bouwsector te bespreken.
Groen op en aan het gebouw: trends en uitdagingen
15:00-15:30 uur
Natuurinclusief bouwen is een trend. Steeds meer zie je groene daken en groene gevels verschijnen, en soms zelfs een verticaal bos, zoals hier vlakbij Wonderwoods. Welke ontwikkelingen vinden er plaats wat betreft groen op of aan het gebouw? En hoe zit het met de brandveiligheid? Een gesprek met Kai van Gool (Sempergreen), Ieke Benschop (Natuur en Milieufederatie Utrecht) en Bram Kersten (LBP|SIGHT).
Woensdag 5 februari 2025
Een jaar Wkb: wat gaat er goed, wat kan er beter?
11:30-12:00 uur
De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is ingegaan op 1 januari 2024. Inmiddels zijn we een jaar verder en is er praktijkervaring opgedaan met de Wkb. Wat gaat er goed, wat kan er beter? We bespreken het met Yvonne van Mastrigt (TloKB) en Lars Kiebert (KiK KOMO).
De robots nemen het over! Hoe de bouw robotiseert
13:00-13:30 uur
De robotisering krijgt in de bouwsector steeds meer voet aan de grond, aangejaagd door het tekort aan vakmensen en door snelle ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Wat is de stand van zaken en hoe ziet de toekomst van de bouwsector eruit als deze trend zich voortzet? We bespreken het met Wilfried Hoffman (Bouwlab R&Do) en Stijn van Krimpen (Monumental).
Jong talent gezocht! Hoe maken we jongeren enthousiast voor een loopbaan in de techniek?
14:00-14:30 uur
De krapte op de arbeidsmarkt noopt tot creatieve ideeën om technisch talent aan te trekken en te behouden. Dat begint al op school: hoe maak je jongeren enthousiast voor een loopbaan in de techniek en de bouw? Een gesprek met Erik van Engelen (Techniek Nederland) en Marco van Schagen (Junior IoT).
Bouwvrouwen-borrel: de positie van de vrouw in de bouw
15:00-15:30 uur
Wat is de huidige positie van de vrouw in de bouw? Verschilt deze bij architectenbureaus, ingenieursbureaus en bouwbedrijven? Welke gedeelde ervaringen zijn er en welke veranderingen zijn er nodig? Een gesprek met Barbara Dirks (SVP Architectuur & Stedenbouw / Bouwnetwerk), Lonneke van Haalen (ABT, Constructief talent van het jaar 2024) en Marianne Davidson (J.P. van Eesteren).
Donderdag 6 februari 2025
Circulaire successen: theorie meets praktijk
10:30-11:00 uur
We moeten toewerken naar een circulaire economie, ook in de bouw, om aan de klimaatdoelstellingen te kunnen voldoen. Het devies is: ga die drempel over, zoek de samenwerking op en schroom niet om kennis te delen. Ed Melet (Hogeschool van Amsterdam), Josse Popma (Popma ter Steege Architecten) en Arend van Beek (Lagemaat) vertellen over hun circulaire successen én de uitdagingen die erbij komen kijken.
Beste Bouwer(s) en Beste Verbouw van het Jaar
11:30-12:15 uur
Het BouwBeurs Nieuws Café wordt het feestelijke podium waarop de Beste Bouwer(s) en de Beste Verbouwer van het Jaar bekendgemaakt worden! Na presentatie van de negen genomineerde (ver)bouwbedrijven in drie categorieën zal Edwin Groot, directeur van Stichting Klantgericht Bouwen en mede-initiator bouwnu.nl, de winnaars bekendmaken.
Veiligheid voorop: hoe maken we de bouw veiliger?
13:00-13:45 uur
Waarom is veiligheid in de bouw belangrijk? De bouw staat in de top drie van branches met de meeste ongevallen. Is het mogelijk om toe te werken naar een sector met minder ongevallen? Wat is daarvoor nodig? We gaan hierover in gesprek met Ton Hillen (CEO Koninklijke Heijmans), Frans van Ekerschot (Rijksvastgoedbedrijf en van de Governance Code Veiligheid in de Bouw) en wetenschapper Shahid Suddle.
Hergebruik van glas: hoe de glasbranche gezamenlijk optrekt
14:00-14:30 uur
Bouwend Nederland Vakgroep Glas staat met het Glasplein op de BouwBeurs om de vlakglasbranche te promoten. Bijzonder is hoe de branche gezamenlijk optrekt om belangrijke stappen te zetten op het gebied van hergebruik. We gaan hierover in gesprek met Mark Spijker (Fineo), Maarten Rood (GSF) en Cor Wittekoek (Vlakglas Recycling Nederland).
Zij-instromers in de bouw: gedoe of goud?
15:00-15:30 uur
Het personeelstekort wordt hard gevoeld in de bouw en vraagt om creativiteit in de werving van nieuw talent. Zij-instromers kunnen verlichting bieden. Het idee bestaat evenwel dat het begeleiden van zij-instromers tijdrovend en ingewikkeld is. Maar is dat ook echt zo? Wat leert de praktijk? We vragen het Susan Kerckhoffs (BouwTalent regio Zuid), Maikel Baten (Bergh Bouwgroep) en zij-instromer Jasper Marks (Bergh Bouwgroep).Veiligheid voorop: hoe voorkomen we dodelijke ongevallen in de bouw?
Vrijdag 7 februari 2025
Toegankelijkheid van gebouwen: leidt de nieuwe NEN-norm eindelijk tot actie?
10:45-11:15 uur
Er is steeds meer besef dat toegankelijkheid van gebouwen belangrijk is, bijvoorbeeld voor rolstoelers en slechtzienden. Maar de bouwpraktijk in Nederland blijft achter. Gaat de op de BouwBeurs gelanceerde NEN-norm 9120 verschil maken? Hoe kunnen we van bewustwording overgaan tot actie? We bespreken het met Ed Bijman (NEN-commissielid en architect) en Gerard de Nooij (oprichter Ongehinderd).
Hoe behoud je vrouwen voor je bouwbedrijf?
11:30-12:00
Hoe behoud je vrouwen voor je bouwbedrijf? Door op basis van data een keiharde ‘nulmeting’ te doen van de stand van je bedrijf, en na analyse een plan van aanpak te maken. Dat is hoognodig, want maar liefst 65% van de vrouwen die een technisch beroep kiest, stroomt uit. In gesprek met Elsemieke de Jong (VHTO) en Paulina Logchies (Logchies) bespreken we de noodzaak van verandering én een aantal best practices die je binnen je bedrijf meteen kunt toepassen.
Tools van de toekomst
13:00-13:30 uur
Gereedschappen ontwikkelen zich rap door; accuplatforms worden uitgebreid met slimmere accu’s en er worden steeds zwaardere gereedschappen op aangesloten. Welke invloed gaan digitalisering, circulariteit en andere trends hebben op de tools van de toekomst? We bespreken de ontwikkelingen met Wilbert Nass (Makita), Mark Bressers (Bosch) en Roel Akse (Festool).
Zero-emissiezones: elektrificatie wagenpark of vervoer via bouwhubs?
14:00-14:30 uur
Zero-emissiezones stellen aannemers en zzp’ers voor een uitdaging om na te denken over schoner vervoer. Kies je ervoor om te investeren in elektrificatie van je wagenpark? Of ga je diensten van bouwhubs afnemen, die elektrisch vervoer naar binnenstedelijke locaties verzorgen? Een gesprek met Pieter Vermeer (Qonnected Logistics).
Wrap-up BouwBeurs
15:00-15:30 uur
Tijdens deze laatste sessie blikken beursmanager Joyce van de Hoef (BouwBeurs) met Wouter de Vries (Aannemer) terug op de beursweek. Wat waren de hoogtepunten? Welke ontwikkelingen deden zich voor? Welke feedback is er gegeven? Welke persoonlijke ervaringen zijn er opgedaan? En welke nieuwe ideeën zijn er eventueel al voor de volgende editie van de Bouwbeurs, in 2027?
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.