Techniek Nederland, TNO en TBI presenteerden op de Bouwbeurs de uitkomsten van het onderzoek naar AI, robotisering en industrialisatie in de technieksector in 2030. Iedere onderneming krijgt vroeg of laat te maken met deze drie fenomenen; ze gaan volgens voorman Doekle Terpstra van Techniek Nederland een voorname rol spelen in het dagelijks werk van onder meer bouw- en installatiebedrijven. “Als je nu niet aanhaakt doe je straks niet meer mee en loop je achter de feiten aan.”
Daarmee was de toon gelijk gezet bij deze druk bezochte presentatie in het TechForum op de Bouwbeurs. Voor de bouw- en installatie bieden met name Artificial Intelligence en robotisering in de productie volgens Techniek Nederland, TNO en TBI ongekende mogelijkheden om de uitdagingen van tegenwoordig het hoofd te bieden: het opvangen van het structurele tekort aan vakmensen, het slimmer, efficiënter en duurzamer produceren tegen lagere kosten en het aantoonbaar maken van kwaliteitsborging.
Verantwoordelijkheden
Onderzoeker Joran Nauta van TNO en Jeroen Pat, innovator bij TBI Holding probeerden zo concreet mogelijk te schetsen waar personeel van bouw- en installatiebedrijven in hun dagelijks werk mee te maken krijgen en waar ze rekening mee moeten houden bij de inzet van AI-technologie en AI-aangedreven robots. “Want het brengt wel bepaalde verantwoordelijkheden met zich mee op het gebied van ethiek, privacy en wet- en regelgeving. Essentieel is hoe de industrie en technieksector impact gaan maken om de maatschappelijke uitdagingen aan te pakken.”
Chatbots trainen met kennis en kunde van ervaren werknemers
Volgens Nauta is het van cruciaal belang om de kennis en kunde die in de hoofden zit van ervaren werknemers die straks met pensioen gaan, expliciet wordt gemaakt in AI-technologie. Bijvoorbeeld chatbots en machines die met die input getraind worden om efficiënter en sneller te produceren met minder mensen tegen lagere kosten. “AI-technologie is in 2030 overal en relatief goedkoop beschikbaar in de dagelijkse werkzaamheden. Daarnaast nemen onder andere bouwbedrijven grotere verantwoordelijkheid in de keten voor de kwaliteitsborging en kunstmatige intelligentie helpt hen daarbij dat efficiënt en snel te doen.”
7 AI- en robottechnologieën
TNO formuleert in haar onderzoeksrapport zeven AI-en robottechnologieën waarmee de techniek- en bouwsector concreet te maken krijgt. Daaronder generatieve AI, hybride AI, multi-purpose robots en computer vision. Van generatieve AI maakt de maatschappij al gebruik, denk aan allerlei chatbots. Met hybride AI wordt een volgende stap gezet: de kennis van mensen wordt expliciet gemaakt in AI-tools. Multi-purpose robots worden voor meerdere doeleinden ingezet dan oorspronkelijk de bedoeling was. “Een robot kan ingezet zijn om een positiebepaling te doen van een wand in een ruimte. Maar die robot kan tegelijkertijd ook de totale ruimte inscannen ten behoeve van een clash-rapportage”, legde Jeroen Pat uit.
Jack van der Krogt van Techniek Nederland gaf een concreet voorbeeld van computer vision op de bouwplaats: “Een bewakingscamera op een bouwplaats kan tevens ingezet worden om de voortgang van het werk op de bouwplaats aantoonbaar te maken. Zo kun je meerwaarde aan het bouwproces toevoegen.”
Meer informatie over het onderzoeksrapport is hier te vinden.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.