Bewoners van een nieuwbouwwoning krijgen hun ligbad niet volledig gevuld met warm water. Zij wijten dat aan een te klein boilervat, maar volgens de bouwer voldoet deze. Het leidt tot een zaak met een hoofdrol voor het Technisch ABC van Woningborg.
Een warm bad nemen in hun nieuwe woning zit er voor de bewoners helaas niet in. Zij ervaren na oplevering dat ze het niet volledig gevuld krijgen met warm water. De oorzaak volgens hen: het boilervat van 200 liter dat in de woning is geplaatst, heeft onvoldoende capaciteit. Ze melden zich bij de bouwer.
Die doet een tapwaterrendementstest en stelt dat de boiler voldoet aan de voorwaarden. Vervolgens krijgen de bewoners de keus: een deskundige gaat het boilervat nader onderzoeken (en wie ongelijk heeft betaalt), óf ze krijgen voor 2000 euro een boilervat van 300 liter. De bewoners gaan niet akkoord en stappen naar de Raad van Arbitrage. Zij krijgen in eerste aanleg ook gelijk van de arbiter: het boilervat moet worden vervangen door een grotere versie van 300 liter.
In beroep
De bouwer gaat in beroep en stelt onder meer dat uit de uitgevoerde tapwaterrendementstest blijkt dat het boilervat voldoende capaciteit heeft. Bovendien: hij is de bewoners ter wille geweest, heeft onderzoek uitgevoerd. Dat de bewoners de uitkomst daarvan in twijfel trekken en ook geen aanvullend extern onderzoek willen, betekent dat de bal bij hen ligt: zíj moeten maar aantonen dat het bad inderdaad niet vol te krijgen is met warm water.
Woning moet voldoen aan ‘goed en deugdelijk werk’ volgens Woningborg
Technisch ABC
En zo buigen de arbiters er zich nogmaals over. De woning is gebouwd onder Woningborggarantie, stellen ze vast. De crux in de zaak blijkt het Technisch ABC Woningborg 2015. Aangesloten bouwers moeten bouwen volgens de daarin opgenomen regels, die invulling geven aan de term ‘goed en deugdelijk werk’. Volgens dit Technisch ABC moet de tapwaterinstallatie voldoen aan de GIW/ISSO Publicatie 2007/2008. Daarin is een tabel opgenomen waaruit het volume van de boiler is af te lezen.
234 liter
De door de arbiters ingeschakelde deskundige concludeert vervolgens dat de bouwer in zijn standpunt rekent met de beschikbare capaciteit van de warmwatervoorziening, terwijl de boilerinhoud leidend is. Bovendien moet de woning voldoen aan een huishouden van vier personen en geldt een laadtijd van de boiler van tussen de 1,5 en 16 uur. Volgens de tabel zou het boilervat daardoor een inhoud moeten hebben van minstens 234 liter.
De bouwer betwist vervolgens nog de laadtijd van de boiler en noemt dat het huishouden maar uit twee personen bestaat. De appelarbiters wijzen het eerste af op basis van aanvullend onderzoek door de deskundige. Het tweede volgen ze niet: een woning met drie slaapkamers, zoals hier het geval is, moet volgens het Technisch ABC van Woningborg geschikt zijn voor vier personen.
Kortom….
De boiler voldoet niet aan de Woningborgregeling. Het eerdere oordeel van de arbiter – een boilervat van 300 liter plaatsen – blijft staan. Alle proceskosten – 17.091,25 euro inclusief BTW – zijn voor de bouwondernemer. Een reeds gedane storting van 3000 euro wordt deels verrekend.
Bewerkt naar het verslag van de Raad van Arbitrage, geschilnummer 89031
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.