Blog | Wanneer is een project geslaagd?
De vraag wanneer een project geslaagd is, is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Het is maar net vanuit welk perspectief en vanuit welke rol je naar een project kijkt. Ik doe dat vandaag vooral vanuit mijn rol als gemeenteraadslid van een gemeente waar evenals in de rest van Nederland een enorm tekort is aan woningen.
De verwachting is dat er wijken bijgebouwd gaan worden waardoor en circa 2.000 woningen bijkomen. Mooi, zal je denken. De processen om dat waar te maken lopen in sommige gevallen al sinds 2008. En nu het bijna zover is dat met de bouw gestart kan worden, blijken er toch een aantal zaken over het hoofd gezien te zijn, niet over nagedacht, veranderde omgevingen en omstandigheden.
Wakker geschud
Naast de zorgen die ik heb over de ontsluiting van de nieuwe woonwijken en de extra belasting die verkeer gaat opleveren in de bestaande bebouwing, werd ik afgelopen week flink wakker geschud door de huisarts. Wij beschikken in onze gemeente over een medisch centrum, modern, meerdere artsen, een kleine kliniek en wat specialisten. Er is ook een voortvarend college die roept ‘Bouwen, bouwen, bouwen’. En ja, dat willen we allemaal, betaalbaar en snel, want de populatie groeit sneller dan we aankunnen.
Terwijl ik in de wachtkamer van mijn huisarts zat, las ik op het beeldscherm aldaar ‘Patiëntenstop’! In het gesprek met mijn huisarts vertelde zij mij dat ze zich grote zorgen maakt over de uitbreiding van woonwijken, omdat de artsenpraktijken in de gemeente er niet één huishouden meer bij kunnen hebben. “En het wordt nog erger”, liet zij weten, “want er zijn geen huisartsen meer die de praktijken over willen nemen. Dus als een arts stopt vanwege pensioen of welke reden dan ook, dan zijn gemiddeld 2.000 patiënten daar de dupe van.” Ondanks dat de artsen hun zorgen delen met de lokale politieke beslissers, wordt er geen rekening mee gehouden en ook niet over nagedacht.
Hoe lossen we dat op?
Om problemen op te kunnen lossen, zullen we ze eerst moeten erkennen en de consequenties in beeld moeten brengen. Bij voorkeur ook op tijd. Er is namelijk altijd een ‘causaal verband’. Het hierboven beschreven probleem staat niet op zichzelf. Uitbreiding van de populatie vraagt niet alleen om meer woningen, maar ook om meer scholen, tandartsen, infrastructuren voor drinkwater, energie, verkeer en vervoer etc. Veel van deze zaken worden pas later, vaak tijdens de uitvoering van projecten zichtbaar. Of liever, gezien als probleem. Er ligt dus een grote uitdaging, ook voor de bouwsector. Want al die verbanden kunnen de bouw vertragen. Dus proactief in gesprek gaan met opdrachtgevers en leiding nemen in die processen biedt kansen, voor de sector en de maatschappij!
Anneke Witte heeft als Expert Vastgoed en Infra ervaring in en een enorme passie voor de bouwsector. Haar belangstelling gaat uit naar projecten in de uitvoeringsfase en naar de wijze waarop de overheid voorziet in de randvoorwaarden om te kunnen bouwen. Ze bewondert bouwers vanwege hun grote aanpassingsvermogen. Lees alle blogs van Anneke Witte.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.