Blog | Waar halen we de energie vandaan?
Hoe kunnen we blijven bouwen als we geen aansluiting kunnen krijgen op het net? Zitten we dan straks in onze prachtige nieuwbouwwoning bij kaarslicht te kwartetten met elkaar, of gaan we op de hometrainer een dynamo bevestigen en zo voor het licht zorgen? Het vraagt nogal wat denkwerk en verbinden van verschillende behoeften en processen om onze wereld weer overzichtelijk en duidelijk in beeld te hebben.
Wat cijfers
Ik kwam een artikel tegen op LinkedIn dat een heel verhelderend inzicht opleverde. We hebben hier te maken met krachten die in gang gezet zijn en doordenderen. En we zullen er allemaal snel op moeten anticiperen want deze krachten zijn van grote invloed op ons dagelijks leven. De realiteit is dat inmiddels in Nederland zo’n 25% van de elektriciteit wordt opgewekt door windmolens, circa 18% door zonnepanelen en ongeveer 7% met biomassa. In Brazilië zijn miljarden geïnvesteerd in een toekomstbestendig elektriciteitsnetwerk. En ook de auto-industrie zit niet stil. In China zijn nu al 2 op de 5 nieuwe auto’s elektrisch en er zijn ook grote doorbraken op het gebied van batterijtechnologie. Dus we elektrificeren in een heel snel tempo.
Terug naar Nederland
Terwijl we wereldwijd een onomkeerbare evolutie zien, zijn we in Nederland vooral sceptisch en verdeeld. We zijn ook heel goed in het wachten op elkaar. De overheid moet eerst met beleid komen. Dezelfde overheid vindt dat de markt de oplossingen moet bieden. Helaas, bij aanbestedingen moet het over ‘proven technology’ gaan, waardoor vernieuwing behoorlijk vertraagt. Onze infrastructuur is te krap, nu al. Maar wie gaat het betalen om deze zo snel mogelijk op voldoende capaciteit te hebben? Grote dilemma’s en grote vraagstukken. Maar als we met elkaar constateren dat de wereld om ons heen elektrificeert, dan wordt het toch hoog tijd dat de elektrotechnisch installateur een prominentere plaats krijgt bij het ontwikkelen van projecten? Zoals ik hier wel vaker heb geschreven, we kunnen het alleen maar samen doen.
Anneke Witte heeft als Expert Vastgoed en Infra ervaring in en een enorme passie voor de bouwsector. Haar belangstelling gaat uit naar projecten in de uitvoeringsfase en naar de wijze waarop de overheid voorziet in de randvoorwaarden om te kunnen bouwen. Ze bewondert bouwers vanwege hun grote aanpassingsvermogen. Lees alle blogs van Anneke Witte.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.