#Bouwpraktijk

Blog | Vijf randvoorwaarden bij de woningbouw-ambitie

Anneke Witte

Kijk, om te kunnen voldoen aan de ambitie om 81.000 woningen per jaar te bouwen, is een aantal randvoorwaarden nodig. Ik zet er een vijftal voor je op een rij.

1. Vakmensen

De sector heeft nu al een groot tekort aan vakmensen. Op dit moment telt de bouw ongeveer 47.000 werknemers, maar om dit jaar te voldoen aan de oplevering van 81.000 huizen, komen we er minstens 7.800 tekort.

2. Vergunningen

Bestemmingsplannen en vergunningen zijn nodig. Om die te realiseren, is capaciteit bij de gemeenten cruciaal. Helaas, ook daar is een groot tekort aan personeel.

3. Geld

Geld en investeerders zijn nodig. Maar met de huidige plannen van dit kabinet – dat de huren voor de vrije sector ook aan banden legt – trekken investeerders zich terug.

4. Betaalbaarheid

Door de enorme prijsstijgingen van vastgoed en het koopkrachtverlies is het voor starters al bijna onmogelijk om aan een ‘betaalbare’ woning te komen. Met de stijgende materiaal- en arbeidskosten is de verwachting dat het nog onbereikbaarder gaat worden om een woning te kunnen huren of kopen. Ook banken worden steeds terughoudender.

5. Tijdelijke huisvesting voor arbeidsmigranten

Nu is er al een schrijnend tekort aan beschikbare woonruimte. Echter, de arbeidsmigranten die in Nederland in de bouw werken, hebben ook fatsoenlijke faciliteiten nodig.

Een brug te ver

De ambities realiseren binnen de bestaande systemen en werkwijzen lijkt wat mij betreft echt een brug te ver. We zien enorme innovaties en praktische oplossingen die vanuit de bouwers (kunnen) worden gerealiseerd, maar waar opdrachtgevers in hun uitvraag vooral niet om vragen. Als de markt de uitvragen mocht formuleren, in het vertrouwen dat de markt alle knelpunten kent waar we mee te dealen hebben, zou er dan niet een veel realistischer plaatje ontstaan van wat moet en wat kan?

Anno 2022 is het tijd om elkaar niet meer te verrassen met vooral politieke motieven. Het is tijd voor actie; samen oplossingen maken voor de uitdagingen die er liggen!

Realistische standaard

Stel, we keren de zaken om. We beginnen eens bij de behoeften, van nu en van de toekomst. We ontwerpen daarvoor een integrale en realistische standaard en nemen die als vertrekpunt voor de plannenmakerij. Dan leren we bewust rekening te houden met alle belangen! Dáár droom ik dagelijks van.

Anneke Witte is directeur bij Bewuste Bouwers, aanjager van een beter imago voor de bouw. Dat begint bij de bouwplaats. Bij het bouwhek houdt de wereld niet op, maar begint hij juist. Lees alle blogs van Anneke Witte.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!