#Bouwpraktijk

Blog | Van beleid naar uitvoering, hoe gaat dat?

Beleid wordt gemaakt door onze overheid. De wetten en regels gaan vaak vanuit het kabinet naar de Tweede Kamer en na het advies van de Tweede Kamer gaan deze voor vaststelling naar de Eerste Kamer. En wat betekent dat nu allemaal voor de bouw?

Veranderingen en invloeden

Er zijn verschillende ontwikkelingen die direct van invloed zijn op de bouwsector en het dagelijks leven. Denk aan energietekorten, de noodzaak tot elektrificatie van onze leefomgeving, en het toenemende aantal laadpalen voor elektrische voertuigen. Deze veranderingen brengen nieuwe uitdagingen met zich mee, zoals netcongestie, waarbij het terugleveren van stroom aan het net mogelijk beperkt wordt. Daarnaast zijn er thuisbatterijen in opkomst om energie lokaal op te slaan, maar ook hier speelt het tekort aan arbeidskrachten een rol.

Dit tekort wordt deels opgevangen door arbeidsmigranten. Hoewel zij van groot belang zijn voor de sector, zijn ze niet altijd voldoende bekend met onze normen en regels, zoals de NEN 1010-norm voor elektrische installaties. Dit kan leiden tot risico’s bij de installatie en modificatie van meterkasten.

Risico’s voor de veiligheid

Deze ontwikkelingen brengen zeker risico’s met zich mee. Zo kunnen thuisbatterijen verkeerd geplaatst worden door doe-het-zelvers, wat kan leiden tot brandgevaar. Ook kan blikseminslag bij laadpalen zorgen voor schade aan elektrische installaties. Bovendien kunnen verkeerd geïnstalleerde zonnepanelen voor gevaarlijke situaties zorgen.

De rol van de bouwsector

Het beleid richt zich op hoofdlijnen, maar de impact ervan op de uitvoering in de bouw is groot. De enorme behoefte aan meer woningen, innovatieve systemen en het gevecht tegen klimaatverandering maken politieke keuzes noodzakelijk. Dat heeft directe gevolgen voor projectontwikkelaars en aannemers. Zij spelen een cruciale rol bij het waarborgen van de veiligheid van installaties in woningen, kantoren en utiliteitsgebouwen.

De NEN1010 is daar een heel belangrijk hulpmiddel bij, maar moet dan wel gehanteerd worden als basis om de veiligheid waar mogelijk te waarborgen. Dus denk na over de veiligheid in en om onze gebouwen. Het is belangrijk om samen te werken met organisaties zoals TechniekNL om ervoor te zorgen dat de juiste maatregelen genomen worden.

Anneke Witte heeft als Expert Vastgoed en Infra ervaring in en een enorme passie voor de bouwsector. Haar belangstelling gaat uit naar projecten in de uitvoeringsfase en naar de wijze waarop de overheid voorziet in de randvoorwaarden om te kunnen bouwen. Ze bewondert bouwers vanwege hun grote aanpassingsvermogen. Lees alle blogs van Anneke Witte.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!