Sociale veiligheid, hoe staat het daarmee in de bouw? Die vraag lijkt legitiem, nu we regelmatig geconfronteerd worden met de openbaring van overschrijdend gedrag in diverse sectoren; van entertainment tot politiek. Hoe veilig zijn we met en bij elkaar in de bouw? Letten we op elkaar, beschermen we elkaar of interesseert die ander – de Pools sprekende onderaannemer of de nieuwe stagiair – ons in feite niet? Hoe dun is het lijntje tussen gepast en ongepast sociaal gedrag als we naar een bouwplaats kijken?
Grensoverschrijdend gedrag
Wanneer is iets ongepast of grensoverschrijdend? Fluiten vanaf de steiger naar een passerende vrouw, posters van pin-ups in de bouwkeet? Daar kun je iets van vinden. Maar het is meer, veel meer dan dat. Het gaat vooral om machtsverhoudingen. En die zijn er ook op de bouwplaats. Niet alleen de hiërarchische machtsverhoudingen, maar ook die tussen collega’s onder elkaar. Achter elkaars rug grappen maken over elkaar, gereedschappen lenen en “vergeten” terug te geven, collega’s negeren, collega’s uitsluiten, elkaar niet aanspreken of waarschuwen, rekeningen van onderaannemers niet tijdig voldoen, arbeidsmigranten armzalig huisvesten, de – te intieme – aanrakingen van een manager bij de net aangetreden werknemer…
Facts & Figures
Hulpkrachten in de bouw en industrie hebben het vaakst te maken met pesten door leidinggevenden en/of collega’s (17 procent), gevolgd door productiemachinebedieners (16 procent) en assemblage-medewerkers (14 procent).
(bron: CBS)
Wat gaan we daaraan doen?
We leven in een tijd waarin we volop te maken hebben met wet- en regelgeving op vrijwel alle gebieden. Veel is dichtgetimmerd, en als het in de praktijk niet werkt, verzinnen we er weer regels bij. Die regels zijn soms in conflict met elkaar en werken vooral verwarrend. Omstandigheden zijn verschillend en dat vraagt ook in elke situatie om een andere manier van met elkaar omgaan. Een gezond arbeidsethos en omkijken naar elkaar, ook op de bouw, zijn keihard nodig om samen te werken aan een plezierig arbeidsklimaat, zonder grensoverschrijdende gebeurtenissen.
Pesten op het werk is een groot probleem, waardoor mensen vaak ernstig benadeeld worden, depressief raken, in een burn-out terecht kunnen komen of erger. Hoe herken je dit en hoe ga je daarmee om? Ga vooral het gesprek aan met elkaar, kijk er niet van weg. En laten we ons ervan bewust zijn dat we allemaal verantwoordelijk zijn om grensoverschrijdend gedrag te stoppen, ook op en tijdens de bouw.
Anneke Witte is directeur bij Bewuste Bouwers, aanjager van een beter imago voor de bouw. Dat begint bij de bouwplaats. Bij het bouwhek houdt de wereld niet op, maar begint hij juist. Lees alle blogs van Anneke Witte.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.