Blog | Politieke Keuzes of Bestuurlijke Ongehoorzaamheid?
Welke keuzes maakt de politiek nu eigenlijk? En wat zijn nu de prioriteiten? Hoelang zijn we als samenleving in het algemeen en als bouwsector in het bijzonder nog afhankelijk van systemen die niet meer werken?
Er blijken inmiddels grote tempoverschillen tussen behoeften en wet- en regelgeving. De politiek is ambitieus en gelijk ook reactief geworden, terwijl grote vraagstukken blijven stapelen. Dat vraagt om actie en prioriteiten stellen vanuit de politiek. Helaas zit daar op dit moment nog weinig beweging. Maar er komen steeds meer waarschuwingen waardoor de bouw vertraagt.
Welke signalen zijn er?
De drinkwatervoorziening dreigt af te nemen. Meer woningen betekent ook meer waterleidingen. Dat betekent dat meer waterwingebieden nodig zijn. De vergunningen moeten door de provincies worden verstrekt, maar die worstelen met ingewikkelde puzzels, omdat als consequenties van waterwinning het grondwater kan dalen, natuurgebieden eronder kunnen lijden, het van invloed kan zijn op funderingen etc. Maar bouwen zonder drinkwatervoorzieningen gaat ook niet.
Dan zijn er de problemen met de infrastructuren waardoor er onvoldoende elektriciteit beschikbaar gemaakt kan worden. En is het wachten op aanpassingen van bestemmingsplannen. We hebben klimaatdoelstellingen erbij gekregen, CO2 moet verminderen, prijzen zijn enorm gestegen en materialen minder beschikbaar. We hebben te weinig vakmensen, teveel asielzoekers en arbeidsmigranten en de oplossingen die worden geboden om woonruimte beschikbaar te maken blijken vooral averechts te werken.
Waar vinden we de oplossingen?
Zonder een oproep te doen tot bestuurlijke ongehoorzaamheid, wordt het wel tijd om met een denktank aan de slag te gaan. De handen ineen te slaan en naar de tekentafel om nieuwe wettelijke randvoorwaarden te bedenken, waaronder het mogelijk wordt gemaakt om zowel een lange termijn visie te ontwikkelen als de ad-hoc problemen op te lossen. Te beginnen met prioriteiten stellen, onderbouwen en de politiek meenemen. En niet langer wachten op de volgende wet die conflicteert met grote belangen. Ik heb een grote keukentafel en nodig je uit om daar met mij een begin te maken met verstandig beleid dat gaat leiden naar structurele oplossingen.
Anneke Witte heeft als Expert Vastgoed en Infra ervaring in en een enorme passie voor de bouwsector. Haar belangstelling gaat uit naar projecten in de uitvoeringsfase en naar de wijze waarop de overheid voorziet in de randvoorwaarden om te kunnen bouwen. Ze bewondert bouwers vanwege hun grote aanpassingsvermogen. Lees alle blogs van Anneke Witte.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.