De debatten in de Tweede Kamer werden de afgelopen weken met name gedomineerd door de stikstofdiscussie. Het is nog steeds niet duidelijk uit te leggen ‘hoe het nu precies zit’ en ‘wat het voor de bouw betekent’. Dat grijze gebied, of noem het een vacuüm, lijkt misschien wel een beetje lucht te geven. Er is immers een tekort aan vakmensen. Tekort aan grondstoffen. Tekort aan budgetten. Een tandje minder kan misschien geen kwaad. Of toch wel? #woningnood #economischevooruitgang #investeringen #aandelenmarkt
Duidelijkheid is noodzakelijk
Het is bijna niet uit te leggen dat we als verlamd zijn, een afwachtende houding hebben en allemaal naar de politiek navelstaren, terwijl de stikstofuitstoot van de bouw slechts 0,6% (bron: RIVM) bedraagt. Met name afkomstig van de bouwlogistiek. Bouwbedrijven zijn en masse aan het investeren in elektrisch materieel. Het lijkt toch op zijn minst krom dat juist de bouw wordt stilgelegd, terwijl we met de verwachting van nog meer bevolkingsgroei een grote hoeveelheid woningen nodig hebben. Een kind kan zien dat die twee niet samen op gaan. Waar blijft een concrete uitleg, een perspectief. Kortom: duidelijkheid.
Samen zoeken naar oplossingen
Het lijkt er nu op dat de sector afhankelijk is gemaakt van de politiek, de modellen die worden gebruikt om de criteria vast te stellen, de bereidheid van boeren om zich uit te laten kopen, beschikbare capaciteit op het elektriciteitsnet en ook op waterleidingen. In de ideale wereld zoeken mensen, partijen en organisaties gezamenlijk naar oplossingen. Nu lijkt het erop dat iedereen op elkaar zit te wachten. En uiteindelijk wordt alles duurder, producten schaarser, hypotheekrentes hoger, vergunningen om te bouwen steeds zeldzamer, en kopers vallen af.
Euh, waar zijn we mee bezig?! Laten we deze impasse doorbreken op een ander niveau. Door elkaar te versterken, samen te werken. Hoe? Door weer fysiek met elkaar in gesprek te gaan over dat wonen een grondrecht is waar we met elkaar voor moeten zorgdragen. Met focus op dat einddoel, zonder afgeleid te worden door oeverloze debatten en grafieken. Dan de mouwen opstropen en door….
Anneke Witte heeft als Expert Vastgoed en Infra ervaring in en een enorme passie voor de bouwsector. Haar belangstelling gaat uit naar projecten in de uitvoeringsfase en naar de wijze waarop de overheid voorziet in de randvoorwaarden om te kunnen bouwen. Ze bewondert bouwers vanwege hun grote aanpassingsvermogen. Lees alle blogs van Anneke Witte.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.