#Bouwpraktijk

Blog | Integraal aanpakken

De samenleving heeft grote behoefte aan een integrale visie en aanpak. Dat geldt voor de politiek, de overheid, de ondernemers, de samenleving en dus ook voor de bouwsector. En om dat te illustreren geef ik hieronder een duidelijk voorbeeld.

Woningbouw en mobiliteit

Naast raadslid in de gemeente Voorne aan Zee, ben ik voorzitter van de technische commissie van NEN (Nederlands Normalisatie Instituut). Enerzijds mag ik kennis nemen en iets vinden van de plannen om nieuwbouw te realiseren in de regio, anderzijds ben ik getuige van de ontwikkelingen in de installatiewereld. De nieuwbouwplannen dateren vaak van enkele jaren geleden, waar de eerste prioriteit was de bestemmingsplannen aangepast te krijgen. Projectontwikkelaars tekenen wijken in, 30% sociale huur en koop, overige in midden- en hoger segment. Mooi, want er zijn veel woningen nodig.

Maar kijken we vervolgens naar de infrastructurele inpassing, is daar veel blijven liggen en starten er weer nieuwe discussies. De populatie groeit, de infrastructuur groeit niet mee in het tempo dat nodig is. Vaak zijn de portefeuilles verdeeld over verschillende wethouders en landelijk ondergebracht bij verschillende ministeries. En ja, er is een trend ingezet om elektrisch rijden te stimuleren. Dat vraagt om laadpalen. En die stroom moet ergens vandaan komen.

Tijdens een presentatie in een vergadering bij NEN leerde ik dat er grote risico’s zijn vanwege blikseminslag. En wanneer deze inslaat in een laadstation, ondergronds het effect in een cirkel van 10 meter terugslaat. Wanneer deze laadstations te dicht op of aan de bebouwing zijn geplaatst, dus binnen die straal van 10 meter,  bestaat het risico dat de groepenkast in een gebouw in vlammen opgaat. Deze kennis zou integraal meegenomen moeten worden bij het plannen maken voor nieuwbouwwijken en aanpassingen aan bestaande gebouwen om auto’s veilig te kunnen laden. oen.

Handen ineen slaan

Bouwend Nederland en Techniek NL kunnen veel betekenen voor de integrale doorontwikkeling van de leefomgeving, wanneer de handen meer ineen geslagen worden. Daar wordt ons land beter en vooral veiliger door.

Anneke Witte heeft als Expert Vastgoed en Infra ervaring in en een enorme passie voor de bouwsector. Haar belangstelling gaat uit naar projecten in de uitvoeringsfase en naar de wijze waarop de overheid voorziet in de randvoorwaarden om te kunnen bouwen. Ze bewondert bouwers vanwege hun grote aanpassingsvermogen. Lees alle blogs van Anneke Witte.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!