#Bouwpraktijk

Blog | Hoe moeilijk kan het zijn?

Laten we eerlijk zijn. De massa aan problemen die op ons afkomt is nauwelijks nog beheersbaar. De behoefte aan (betaalbare) woningen wordt steeds groter naarmate er meer mensen een plek om te kunnen (over)leven nodig hebben, terwijl we intussen onszelf steeds meer beperkingen opleggen om aan die behoeften te kunnen voldoen. Oplossingen vragen om Leiderschap met een hoofdletter.

Tegen de stroom in durven en kunnen gaan en vooral het doorbreken van zinloze en tegenstrijdige, bureaucratische regeltjes. Het is niet zo dat we geen ruimte hebben om te bouwen. Wij geven onszelf die ruimte niet door onmogelijk lange vergunningstrajecten, waar steeds weer nieuwe criteria bijkomen. En uiteindelijk zijn we nu pas begonnen met de behoeften van soms tien jaar geleden te realiseren.

Hoelang mag het duren?

Hoelang mag het duren, voordat er eindelijk een schop de grond ingaat. En wat is er in de tussentijd aan problemen bij gekomen? Congestie, bijvoorbeeld. Te weinig capaciteit op het net om stroom te leveren en gelijktijdig te weinig capaciteit om stroom terug te leveren. Maar er moeten wel laadpalen bijkomen, om het elektrisch rijden te bevorderen. Terwijl we zien dat er in sommige steden al maatregelen getroffen zijn om tijdens de piekbelasting op het net elektrisch laden van voertuigen te verbieden.

En om een transitieperiode nog ingewikkelder te maken, plakken milieuactivisten zich vast op de A12, want de Natura 2000 gebieden zijn in gevaar. Ook het transport over de weg loopt spaak vanwege groot onderhoud aan ons wegennet. Bruggen en tunnels zijn aan renovaties toe, waardoor er veel omgereden moet worden en de files steeds langer dreigen te worden.

Over een andere boeg

Omdenken en Om-doen. Biobased bouwen zal steeds meer aan de orde zijn. Aannemers die samen met de agrarische sector aan de gang gaan om bouwmaterialen ter plaatse te produceren. Voordat een toekomstige bouwlocatie bestemd kan worden voor woningbouw ligt de grond vaak braak. Die situatie duurt meestal jaren omdat het aanpassen van een bestemmingsplan sowieso lang duurt. Als we van die situatie gebruik kunnen maken, lossen we samen alvast een klein stukje van de problematiek op.

Wat hebben we daarvoor nodig? Medewerking van de lokale politiek, samenwerking tussen de bouw en de boeren, een realistisch verdienmodel voor alle stakeholders. Misschien kunnen we op meerdere locaties fieldlabs organiseren en zo een begin maken met het oplossen in plaats van het benoemen van problemen.

Anneke Witte heeft als Expert Vastgoed en Infra ervaring in en een enorme passie voor de bouwsector. Haar belangstelling gaat uit naar projecten in de uitvoeringsfase en naar de wijze waarop de overheid voorziet in de randvoorwaarden om te kunnen bouwen. Ze bewondert bouwers vanwege hun grote aanpassingsvermogen. Lees alle blogs van Anneke Witte.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!