#Bouwpraktijk

Blog | De bouw maakt het (steeds weer mogelijk)

Op de hogere technische school hadden we een vak dat Geschiedenis van de Bouwkunst heette. Destijds vond ik het geen leuk vak en heb ik mij er met een jantje-van-leiden van afgemaakt. Maar nu ik terugkijk, vind ik het toch wel fascinerend hoe bouwstijlen iets kunnen vertellen over de tijd waarin we leefden.

Of het een rijke of arme periode was, voor welke uitdagingen men stond, welke materialen er in overvloed of schaarste waren en wie het land regeerde. Het kenmerkt een tijdsperiode. En zo aan het begin van het nieuwe jaar, waarbij we kijken wat het jaar ons gaat brengen en wat ons te wachten staat, vraag ik mij af hoe ze de bouwstijl van nu over honderd jaar zullen noemen.

Gaan ze herkennen voor welke uitdagingen we nu staan? Wordt bijvoorbeeld de grote bouwopgave vertaalt in conceptueel bouwen of zal er biobased bouwmaterialen ingezet worden om de inzet van stikstof terug te brengen? Fascinerend hoe dit zich zal vertalen in ‘onze bouwstijl’. Wat een mooi vak hebben we toch!

Van zand tot klant

In het proces ‘van zand tot klant’ komen toch werkelijk allerlei werkzaamheden voorbij, het is veel meer dan enkel het ‘stapelen van stenen’ door weer en wind. Het is een vakgebied waarin mode, maatschappelijke vraagstukken, innovatie, creativiteit, improvisatie, economische uitdagingen, plannen, rekenen, tekenen, creëren en maken in terug te vinden zijn. En zelfs als het eenmaal gebouwd is, blijven tal van werkgebieden over om het pand te behouden, in te richten en te (her)gebruiken.

En, zoals mij duidelijk is geworden tijdens de lessen van destijds, is het een vakgebied met grote historische waarde. Het is jammer dat jongeren niet snel meer kiezen voor de bouw, of het nu een studie of ambacht is. Hoe gaaf is het dat je je stempel kunt drukken op de geschiedenis? Enkele jaren geleden kwam je de slogan ‘de bouw maakt het’ nog wel eens tegen. In mijn beleving klopt deze nog steeds.

Jan Koers is directeur bij Bewuste Bouwers, brengt theorie in praktijk. Onze drijfveer is om vakmanschap en professionaliteit zichtbaar te maken door kennis en ervaringen te delen en te stimuleren. Het effect: een imago dat zich continu blijft verbeteren. Lees alle blogs van Jan Koers.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!