In mijn werk ben ik Twan twee keer tegengekomen. Twan is een jurist die dagelijks meer beren op de weg ziet dan het totale aantal dat in alle dierentuinen van Nederland rondloopt. Maar daar kom je pas achter als je hem leert kennen.
De eerste keer dat ik hem ontmoette, trad hij op voor een koper van een bedrijf en moest hij de koopovereenkomst opstellen. Er kwam een dik pak papier tevoorschijn en om het allemaal te snappen moest je minimaal afgestudeerd jurist zijn met 35 jaar werkervaring. De verkoper van het bedrijf had eveneens een jurist ingeschakeld en toen begon de urenmachine voor beide juristen pas goed te draaien.
Veel uren schrijven
In het begin van het traject leek alles nog haalbaar, maar uiteindelijk ketste de verkoop af. Veel te veel opmerkingen in de trant van: ‘Als dit nu eens gebeurt, wat doen we dan’. Twan had het voor zichzelf wel goed gedaan, hij heeft veel uren kunnen schrijven. Hij was echter totaal niet constructief bezig om namens zijn opdrachtgever mee te denken.
De tweede keer dat ik met hem te maken kreeg, moest Twan voor de verkoper van een bedrijf optreden. Toen zag hij geen enkele beer meer op de weg en ging het opnieuw helemaal fout. Op dat moment heb ik maar ingegrepen in het traject. Ik heb koper en verkoper nogmaals bij elkaar gezet en hen als gezond denkende mensen gevraagd of ze een flinke factuur van de juristen wilden betalen met een grote kans dat de deal niet door zou gaan.
In koop of verkoop van een bedrijf zit altijd een stuk vertrouwen en een bepaalde onzekerheid vanwege de toekomst. Je kunt nooit alles compleet dichttimmeren in een koopovereenkomst.
Deze column is gepubliceerd in Aannemer 7-2023.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.