BENG vanaf 1 januari 2020 voor bouwaanvragen
Bouwaanvragen moeten vanaf 1 januari 2020 voldoen aan de BENG-eisen. Dat heeft minister Ollongren (BZK) besloten. Daarmee zijn nieuwe gebouwen vanaf eind 2020 bijna-energieneutraal (BENG). Dit schrijft ze in een brief die donderdag 7 december naar de Tweede Kamer is gestuurd.
De marktpartijen in het Lente-akkoord hebben waardering voor de duidelijkheid die de minister schept.
Haalbaarheid
Ook geeft de brief volgens de brancheorganisaties helderheid over het traject de komende tijd. De haalbaarheid van de BENG-eisen wordt komend voorjaar getoetst via een kostenoptimaliteitsstudie. Daarna worden de definitieve BENG-eisen in de loop van 2018 vastgesteld. Ook komt (vermoedelijk eind 2018) de nieuwe NVN bepalingsmethode voor de energieprestatie beschikbaar. Hier kan de markt vanaf dat moment mee aan de slag om definitief uit te rekenen hoe energiemaatregelen in BENG uitpakken.
NEN 7120
De bepalingsmethode voor de energieprestatie blijft tot de invoering van de nieuwe BENG-eisen ongewijzigd. De inhoud van de recent gewijzigde NEN normen 7120 (energieprestatie van gebouwen) en 7125 (energieprestatienorm voor maatregelen op gebiedsniveau) wordt zoveel mogelijk meegenomen in de nieuwe methode. De komende tijd wordt – onder andere in samenwerking met het ZEN-platform – gewerkt aan de onderzoeken die leiden tot de definitieve BENG-eisen.
BENG voor overheidsgebouwen
Niet in de brief genoemd is het traject voor overheidsgebouwen. Deze dienen per 1 januari 2019 al bij vergunningverlening aan de BENG-eisen te voldoen. Omdat de NVN voor BENG dan nog maar net gereed is, wordt voor overheidsgebouwen nog de NEN 7120 als bepalingsmethode aangehouden.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.