#Bouwpraktijk #Bouwregelgeving

BENG-maatregelen in kaart met BENGwijzer

Wat is het juiste pakket aan maatregelen, waardoor een woning duurzaam is én de kosten beheersbaar blijven? Bouwadviesbureau DGMR bracht dit in opdracht van Saint-Gobain Isover in kaart. Het resultaat: de Isover BENGwijzer.

Woningen moeten steeds duurzamer worden gebouwd. Dit met oog op de Europese doelstellingen voor 2050 en op basis van energieverbruik en materiaalgebruik. Mark van Houten, commercieel directeur van Isover, is vastberaden. “Als Nederland hetzelfde blijft denken over bouwen, zoals dat nu wordt gedaan, worden er straks woningen gerealiseerd die niet overeenkomen met de Europese doelstelling om de gebouwde omgeving zo duurzaam mogelijk te realiseren.”

Alleen oog hebben voor hogere Rc waarde voor de schil is volgens hem niet voldoende om aan de eisen van Bijna EnergieNeutrale Gebouwen (BENG) te voldoen. “Hier is meer voor nodig. Zo moet al in de ontwerpfase worden nagedacht over onder andere de oriëntatie, energieopwekking en de vorm van de woning of het gebouw.”

Eerder kijken naar details

Daarom heeft Isover aan bouwadviesbureau DGMR gevraagd om onafhankelijk onderzoek te doen. ‘Welke maatregelen zijn er nodig om te voldoen aan de eisen voor BENG? Daarbij kijkend naar het brede duurzaamheidsaspect; energiebesparing en de impact van het materiaalgebruik.’ Het onderzoek heeft waardevolle inzichten opgeleverd. Eén daarvan is dat wanneer er niet eerder naar de details gekeken wordt, woningen niet duurzamer worden, maar enkel duurder.

Online tool

Het onderbouwde onderzoek van DGMR is door Isover beschikbaar gesteld in de vorm van een online tool: de Isover BENGwijzer. Hiermee kan iedereen zijn eigen vergelijkingen maken, passend bij zijn of haar praktijksituatie en daar een eigen conclusie uit trekken. De gebruiker kan zelf selecteren of de nadruk moet liggen op kostenefficiëntie of duurzaamheid.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!