Bedrijfsplan
Ik zag het al direct aan de houding van dhr. Bouwgraag met wie ik een afspraak voor advies had: het ging niet geweldig. “Vroeger wonnen we – in voetbaltermen – regelmatig een wedstrijd. Vorig jaar verloren we vaak met 4-2, maar juichten wel twee keer in die wedstrijd. Nu verliezen we met 5-0 en van geen succes word je dood- en doodmoe.”
De afspraak die we hadden, zou gaan over het nieuwe bedrijfsplan voor het komende jaar. Dhr. Bouwgraag had wel een idee voor een volledig ander soort organisatie. “We beginnen met een acquisitieafdeling van een man of vier en vervolgens een calculatieafdeling van twee man. Werkvoorbereiding een man, uitvoering een man en een man op de werkvloer. Ik moet natuurlijk ook een afdeling boekhouding hebben en even kijken waar ik een directeur kwijt kan. Deze verhouding van één man buiten en circa tien man in de organisatie binnen moet toch wel lukken. Je zult begrijpen dat een uurloon van die ene werknemer à 37,50 euro met een beetje korting vanwege de crisis ruimschoots voldoende moet zijn om het hele circus draaiende te houden. Wellicht zit er voor de directie ook nog wel een bonus in. Ik heb dit schema afgekeken van ambtenaren en banken, dus het moet makkelijk kunnen. Zal ik daar eens een bedrijfsplan voor gaan schrijven?”
De dag was weer goed voor mij. Want een dag niet gelachen, is een verloren dag. Om de inhoud van het bedrijfsplan welteverstaan, niet om het bedrijfsplan an sich. Waarom toch aandacht voor het maken van een bedrijfsplan als de wereld om ons heen moeilijk is? Juist nu moet u uw strategie goed bepalen, zodat u ook weet of u uw doelstelling kunt realiseren. De meest bekende doelstelling op dit moment is: ‘overleven en dan zal het in 2015 wel een keer beter gaan’.
Mijn advies luidt dan ook: maak een realistische doelstelling en een daaraan gekoppeld bedrijfsplan. Werk dit vervolgens uit in een aantal acties. Het geeft u namelijk in zekere mate rust in uw werk en tevens kunt u regelmatig toetsen of uw bedrijfsplan nog moet worden bijgestuurd.
Richard olde Hartman is bedrijfsovernamespecialist specifiek gericht op de bouwsector.
Goed stuk! Vooral ook m.b.t. het inschakelen van een adviseur om samen met de ondernemer objectief naar het bedrijf te kijken.