#Bouwpraktijk

Arbitrage | Balustrade kan eventuele belasting niet aan

Een woningeigenaar laat zijn Franse balkons onderzoeken nadat de balustrade bij de buren op straat terecht is gekomen. Wat blijkt: bij hem zou zomaar hetzelfde kunnen gebeuren. Een gevaarlijke situatie dus, die door de aannemer wordt onderschat.

Als bij zijn buren de balustrade van een Frans balkon losraakt en meters naar beneden stort, slaat bij een woningeigenaar de schrik om het hart. Zijn woning heeft twee van dergelijke balkons; één op de eerste en één op de tweede verdieping. Met zoals gebruikelijk twee naar binnen openslaande deuren. Het houten deurkozijn is aan de buitenzijde voorzien van een balustrade, om te voorkomen dat personen naar buiten kunnen vallen. Uitgevoerd in een aluminium frame, gevuld met veiligheidsglas.

Veiligheid

Met de klap die de val van het buurbalkon teweegbracht nog nadreunend in zijn hoofd, zet de woningeigenaar vraagtekens bij zijn eigen Franse balkons. Zijn ze wel zo veilig als hij denkt? Een expert bevestigt zijn bange vermoedens: er is sprake van een ernstig gebrek. Beide balustrades zijn met houtdraadbouten bevestigd in de houten kozijnen. Kozijnen die ter plaatse van de boutverbinding compleet zijn doorgerot. Hoewel de balustrades nagenoeg klem zitten tegen het kozijn kunnen ze een eventuele val niet opvangen.

Stampij

Gewezen op het gevaar stelt de opdrachtgever de aannemer aansprakelijk. Hij eist een bedrag van 3.000 euro, nodig voor het herstel van de Franse balkons. Plus vergoeding van de 828,85 euro die hij spendeerde aan noodmaatregelen. Een hoop stampij om iets dat zeker geen ernstig gebrek is, reageert de bouwer laconiek. Hem valt naar eigen zeggen niets te verwijten. Vertrouwend op een goede afloop hoort hij het oordeel van de arbiter aan.

‘Een doorvalbeveiliging aan een houten gevelkozijn bevestigen, is uit den boze’

Voorschriften

Het Bouwbesluit 2003 schept duidelijkheid in deze zaak. De technische voorschriften bepalen namelijk dat een te bouwen bouwwerk voorzieningen moet bevatten die het van een vloer vallen voldoende voorkomen. Een dergelijke doorvalbeveiliging – hier de balustrade – is een constructief onderdeel van de woning. Het moet vijftig jaar in staat zijn om de voorgeschreven lijnlasten, puntlasten en stootbelastingen te ondergaan.
Een doorvalbeveiliging aan een houten gevelkozijn bevestigen, is uit den boze. De gevelelementen hebben geen dragende functie en zijn niet bedoeld om bij te dragen aan de stabiliteit van het bouwwerk of de binnenwanden. De balustrade moet worden bevestigd aan de draagconstructie van het gebouw. Strikt genomen het binnenblad van de spouwmuurconstructie.

Uitvoering

En dan zijn er gelukkig de foto’s nog, gemaakt tijdens de uitvoering. Daarop is zichtbaar dat de balustrades met slechts vier korte houtdraadbouten zijn verbonden met de houten kozijnen. De sterkte van deze bevestiging wordt bepaald door het verdringen van hout door de draad van deze bout, benadrukt de arbiter. De kans op inscheuring van het kozijn en daarmee het intreden van water ter plaatse van de verbinding neemt dan toe. Dat is dus niet toegestaan.

Conclusie

Wat de opdrachtgever al aangaf en de aannemer tegensprak: de balustrades zijn gebrekkig. Op een ernstige manier. Los van het risico dat een deel van de constructie naar beneden kan storten, is de veiligheid van de bewoners in de betrokken ruimte in het geding. Daarmee is die ruimte ongeschikt als woonruimte.

Dat alles is de bouwer aan te rekenen. Ook financieel. De arbiter stemt zonder twijfel in met een vergoeding van de herstelkosten van beide Franse balkons à 3.000 euro, zoals berekent door de expert. De kosten van de noodmaatregelen betaalt de vakman ook, een bedrag van 828,85 euro. Tel daar de 1.750 euro proceskosten bij op en je begrijpt waarom de aannemer de rechtszaal met gebogen hoofd verliet.

Bewerkt naar het desbetreffende verslag van de Raad van Arbitrage

Geschilnummer 36.744

Tekening: Tony Tati/Pennestreek

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!