Het ventilatiesysteem met warmteterugwinning – ook bekend als balansventilatie – gaat door veranderende regelgeving een steeds belangrijkere rol spelen in de nieuwbouw. Toch worstelen veel opdrachtgevers, bouwers en installateurs nog met ontwerp, uitvoering en onderhoud van de techniek.
Deze uitdagingen staan centraal in een bouwwebinar dat groothandel Rensa en ventilatiespecialist Zehnder op 31 oktober met elkaar organiseren.
BENG en ventilatie
Systeem C kan volgens de BENG-regelgeving, zoals die nu per 2021 op stapel staat, nog steeds, maar balansventilatie maakt het makkelijker om aan de eisen te voldoen. “De techniek met natuurlijke toevoer en mechanische afvoer, scoort in de BENG-systematiek energetisch minder dan een systeem met warmteterugwinning”, legt Matthias Stukker, manager Rensa Techniek uit in het webinar, dat op dinsdag 31 oktober gehouden wordt.
Voorbeeldproject
Dit heeft voor alle partijen in de bouwkolom grote gevolgen. Aan de hand van een standaard vrijstaande woning wordt in het webinar het complete pad van berekeningen en ontwerp van de installatie uitgelegd. “We willen de partijen leren om integraal te denken, en het ventilatiesysteem onderdeel te laten zijn van een goed geïsoleerde en duurzaam verwarmde woning. Nu de nieuwbouw flink aantrekt, is dit hét moment om deze informatie tot je te nemen.”
Technische groothandel Rensa en productspecialist Zehnder houden op 31 oktober van 12.30-13.30 uur een praktisch webinar over ventilatiesystemen met warmteterugwinning in de nieuwbouw. Dit online seminar WTW Natuurlijk is voor iedereen gratis te volgen. Kijkers kunnen live deelnemen door vragen stellen aan sprekers en moderatoren in de studio. De opname is daarnaast ook op een later tijdstip terug te kijken.
Keuzes bij balansventilatie
Jerôme Corba, adviseur binnenklimaat bij Zehnder, gaat aan de hand van de bepaling van de ventilatiedebieten, de uitdagingen van de verschillende componenten in de installatie benoemen. Zo zijn er nog veel vooroordelen, en onwetendheden over de techniek, en maken installateurs op onderdelenniveau niet altijd de beste keuzes. Zo passeren de keuze voor type unit, de juiste demping, de keuzes voor kanalen en ventielen de revue. “Juist dat samenspel van componenten bepaalt of het ventilatiesysteem doet wat hij belooft, en gebruikers zorgeloos comfort biedt.”
Meneer Buiting, de markt heeft zich inderdaad in alle bochten gewrongen om zgn vooroordelen te tackelen. Helaas heeft dit niet geleid tot een vermindering van klachten. Zou een nationaal meldpunt niet een aardige indicatie kunnen geven ?
Nou meneer Reeskamp. Alleen al daarom zou u eens de moeite moeten nemen om erachter te komen wat de markt intussen heeft gedaan om die vooroordelen te tackelen. Het is te gemakkelijk om de techniek telkens maar Vasthorsteriaans te blijven behandelen
Voor het op de markt kwam is balansventilatie als riskant , lees ziekmakend, systeem bestempeld. Desondanks is het eind 2005 (verlaging van de EPC) grootschalig op de markt gebracht. Feitelijk is er aan de werking van dit systeem nooit iets veranderd. Pas je het toch toe dan is het zaak je zwaar te verzekeren. De eerste aanzienlijke schadevergoedingen zijn al uitgekeerd aan gedupeerde gebruikers .