#Bouwpraktijk #Gezondheid

Asbestverbod daken definitief

De plannen waren er al sinds 2015, maar nu is het ook echt definitief: na 2024 zijn asbesthoudende daken verboden. De Tweede Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel van staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat.

In de praktijk treft het asbestverbod vooral asbesthoudende golfplaten en dakleien. Volgens de NOS moet op dit moment nog ongeveer 80 miljoen vierkante meter worden gesaneerd. Met het huidige saneringstempo van ongeveer 10 miljoen vierkante meter per jaar, zal het alleen lastig worden om voor 2024 alle daken te saneren. De overheid heeft dan ook plannen om de sanering te versnellen.

Fonds voor particulieren en bedrijven

De NOS meldt dat er mogelijk een fonds komt voor particulieren en bedrijven die de sanering van hun dak niet kunnen betalen. Hoe dit er precies uit gaat zien, is nog niet bekend. Er bestaat al wel enige tijd een subsidieregeling voor de verwijdering van asbest van € 4,50 per vierkante meter. Maar deze pot is bijna op: van de oorspronkelijk 75 miljoen euro is nu nog maar 3 miljoen euro over. Particulieren mogen oppervlaktes tot 35 vierkante meter zelf verwijderen, mits de platen geschroefd zijn. Voor grotere oppervlaktes en voor andere materialen moet een gecertificeerd bedrijf worden ingeschakeld.

Asbestverbod

De reden waarom juist asbesthoudende daken verboden worden, heeft te maken met slijtage van de dakbedekking door weer en wind. Asbestvezels kunnen hierdoor vrijkomen en gevaarlijk zijn voor de directe omgeving wanneer ze worden ingeademd. Daken met een asbesthoudend dakbeschot vallen overigens niet onder het verbod. De dakbedekking die boven het dakbeschot is aangebracht, beschermt het dakbeschot namelijk tegen slijtage en vrijkomen van vezels. Ook goten, boeidelen en gevelpanelen vallen niet onder het verbod.

Bekijk hieronder een video van Milieu Centraal over het herkennen van asbest:

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!