#Bouwpraktijk #Gezondheid

Asbestsanering met plexiglazen kast

Asbestsanering zonder persoonlijke beschermingsmiddelen met minimale overlast. Man&Mach doet dat met behulp van plexiglazen kasten met aluminium hoekstrippen, die over kleinere kleine asbesthoudende elementen zoals vensterbanken, dorpels en kozijnpanelen heen worden geplaatst.

Een asbestsanering zonder daarbij PBM’s hoeven te dragen en waarbij de bewoner gewoon in huis kan blijven? Ja, het kan. Het bedrijf MiniContainment Nederland maakt kleine doorzichtige frames die over het te verwijderen object wordt geplaatst. De ‘couveuse’ bevat standaardaansluitingen voor een stofzuiger die in de kast een onderdruk creëert van 100 tot 250 Pa, waardoor de asbestvezels snel worden opgevangen door het HEPA-filter van de stofzuiger. Een uitkomst voor het saneren van bijvoorbeeld asbesthoudende kozijnpanelen, dorpels en vensterbanken.

De afmeting van een minicontainment varieert van 0,5 tot 2 meter breedte. Exemplaren kunnen aan elkaar worden gekoppeld, waardoor ook grotere bouwelementen gesaneerd kunnen worden. De kast heeft minimaal twee armgaten waardoor de saneerder elementen kan verwijderen en inpakken, zonder dat hij wordt blootgesteld aan asbestvezels. Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn overbodig; daardoor heeft de saneerder beter zicht en kan hij sneller te werk gaan, omdat hij niet elke 2 uur een verplichte pauze hoeft in te lassen.

De bewoner hoeft zijn huis niet uit en kan zelfs bij de sanering aanwezig zijn. Hoogstens moeten wat meubels worden verschoven. De woning hoeft niet op haar kop te worden gezet met een decontaminatie-unit, watermanagementsysteem en een onderdrukmachine. Dat bespaart de asbestsaneerder een opbouw van deze elementen. Alleen het te saneren element wordt omkast en onder druk gezet in plaats van de hele woning.

Kleine elementen

De minicontainment wordt toegepast voor kleine astbesthoudende elementen, zoals een vensterbank, dorpels of kozijnpanelen. Voor grote componenten van de woning, zoals een dak of een gevel, blijft een traditionele sanering de handigste en effectieve methode.

Waarom zou een asbestsaneerder dan niet de gehele woning ineens saneren? “Nu dat de minicontainment op de markt is, kiezen steeds meer woningcorporaties ervoor om in eerste instantie de kleinere asbesthoudende elementen te saneren”, zegt directeur Sjoerd Kuiper van asbestsaneringsbedrijf Man&Mach uit Bedum, één van de weinige licentiehouders en gebruikers van de minicontainment. “Zeker als het om een grote serie asbestsaneringen gaat, is het financieel-technisch interessanter om de minicontainment toe te passen. Het blijkt heel kostbaar te zijn als onbewoonde woningen pas voorafgaand aan een grootschalige renovatie een astbestanering ondergaan. Maar goed, de ene corporatie kijkt er anders tegenaan dan de andere. De minicontainment moet nog behoorlijk bij onze opdrachtgevers inburgeren.”

Werkruimte

Een dorpel wordt gesaneerd zonder PBM’s.
De saneerder heeft genoeg werkruimte om het element te saneren. FOTO’S MAN & MACH

Voor Man&Mach werkt de minicontainment-methode in elk geval. Steeds meer kleine elementen worden via deze methode gesaneerd: behalve vensterbanken ook dorpels, hitteschilden, brandwerende doorvoeren en bovenlichten. Er is nu ook een onderzoek gaande naar kozijnpanelen. “Technische voorwaarde voor ons is dat we voldoende werkruimte hebben om het element te saneren”, zegt Kuiper. “Er is voldoende spelingsruimte in de armgaten, maar rondom moet er ook genoeg ruimte zijn. We kunnen nu minicontainments op maat maken met passtukken en daarmee een voorraad opbouwen. Het meeste werk gaat zitten in het ontwerp van zo’n op maat gemaakte minicontainment, maar dat zal op den duur veel sneller en efficiënter gaan.”

Zonder witte pakken en maskers een asbestsanering uitvoeren, dat lijkt een eng idee. Niet voor Man&Mach. “De constructie van deze plexiglazen kast met aluminium hoekstrippen is zo stevig dat daar geen vezel doorheen komt. Bovendien staat de werkruimte continu onder een onderdruk van minimaal 30 Pa, hoewel een grotere onderdruk haalbaar is. Nee, wij vinden het een heel prettige werkmethode; het bespaart ons veel tijd en is bovendien zeer veilig.”

Risicoklasse wordt afgeschaald

Per 1 januari is de regelgeving veranderd: door inzet van een minicontainment verandert een risicoklasse 3-sanering in een risicoklasse 2A-sanering. Daardoor kunnen de metingen goedkoper worden uitgevoerd. “De minicontainment is nu alleen bij seriematig saneren goedkoper dan een traditionele sanering vanwege de voorbereidingswerkzaamheden en de mate van gewenning bij de saneerder. Klanten verwachten dat wel en zien dus nog niet altijd het voordeel in van de minicontainment-methode.”

De gewenningsproblemen schuilen vooral in de voorbereiding. Van tevoren moet de saneerder zich er goed van vergewissen welk gereedschap hij in de minicontainment meeneemt. “Dus zorg ervoor dat je voor de operatie alle benodigdheden zoals gereedschap en verpakkingsmateriaal erin legt.”

Man&Mach heeft reeds tientallen keren de minicontainment-methode toegepast. “We hebben nu enkele formaten op de plank liggen, dus kunnen zeer snel reageren op de behoefte van de markt. Wij hopen dat klanten de methode vaker gaan voorschrijven.”

Opbouw

De minicontainment wordt tegen de wand aangezet en aan de randen en de hoeken afgetaped. Dit proces dient zorgvuldig te gebeuren. Gebruikers van deze methode worden streng gecontroleerd op de opbouw van de kast. De minicontainment heeft harde plexiglas wanden en kan derhalve via een stofzuiger op onderdruk worden gezet. Via een andere aansluiting wordt een onderdrukregistratie-apparaat aangesloten dat het aantal pascal meet. Klaar is Kees!

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!