Een ploppend geluid bij de afvoer in de keuken. Water in de douche dat niet goed wegloopt. En water dat op het platte dak blijft staan. Bewoners zijn na een flinke verbouwing niet tevreden met het door de aannemer geleverde werk en vragen om een uitspraak van de arbiter.
Een half jaar duurde de verbouwing. Kosten: al met al zo’n 80.000 euro. De keuken en woonkamer zijn daarbij van plaats gewisseld. Ook badkamer en toilet zijn vernieuwd. Daarbij is de binnenriolering uitgebreid.
De aannemer heeft de beluchting die er in de oude situatie op de eerste verdieping was, weggehaald. De hemelwaterafvoer van het bovenste platte dak liep in de oude situatie door een schoorsteen aan de kopse kant van de woning, waar het dak het laagst is. Deze zit na de verbouwing in het midden van het dak en loopt onder de pannen door naar de dakgoot onder aan het schuine dak.
‘Plop door gebrekkig buitenriool’
De bewoners klagen na de verbouwing over drie zaken. Als er water wegspoelt maakt de afvoer in de keuken een ploppend geluid. De afvoer in de douche werkt niet naar behoren. En er blijft te veel water staan op het bovenste platte dak, doordat de hemelwaterafvoer zich ver van het laagste punt bevindt. Zij eisen dat de aannemer dit herstelt, met een dwangsom als stok achter de deur.
Tijdens de zitting heeft de installateur van de aannemer een weerwoord. Hij bracht bij de cv-ketel een nieuwe beluchting aan – meer beluchting is er volgens hem niet nodig. Het ploppende geluid en het slecht weglopende water in de douche? Dat ligt volgens hem aan het gebrekkige buitenriool. Er zijn vast wortels doorheen gegroeid, of het komt door tegenschot en vervuiling.
De arbiter die de zaak beoordeelt, kijkt op locatie en ziet dat er helemaal geen beluchting is aangebracht bij de cv-ketel. Dat betekent dat er nergens beluchting is van het binnenriool, wat de oorzaak is voor het ploppende geluid. Video-opnamen van het buitenriool tonen aan dat daar niets mis is: het water stroomt prima door. Kortom: de argumenten van de installateur (en daarmee de aannemer) houden geen stand. De aannemer moet zorgen voor voldoende beluchting, zodat het water in de sifons niet wordt beïnvloed.
Douche stroomt over
Dan de douche: de arbiter ziet dat het water er niet goed wegloopt en dat de douche hierdoor binnen een paar minuten overstroomt. Dat zou niet moeten kunnen. Hij vermoedt dat er onvoldoende afschot zit in de afvoerleidingen van de binnenriolering, dat de afvoerleidingen onvoldoende diameter hebben, of een te hoekig verloop. In elk geval: allemaal oorzaken waarvoor de aannemer verantwoordelijk is. Die moet de binnenriolering zodanig aanpassen dat het afvalwater bij ‘maximale opening van de kranen en correcte plaatsing van het draingootdeksel na ten minste tien minuten nog niet buiten de draingoot van de douche treedt’, zo formuleert de arbiter het.
Laagste punt
Op het platte dak zijn het niet de bladeren en vervuiling die voor een slechte afvoer zorgen, zoals de aannemer stelt, maar de gewijzigde positie van de afvoer. Rechts is het laagste punt van het dak. De afvoer had prima vanaf die plek onder de pannen door kunnen worden geleid naar de goot onder aan het schuine gedeelte van het dak, oordeelt de arbiter. Hij gaat niet mee in het argument van de aannemer dat de dakbedekking daar niet waterdicht kan worden afgewerkt. De afvoer moet op het laagste punt worden aangebracht.
Hersteltermijn
De termijn voor herstel van dit alles? Vier maanden, oordeelt de arbiter, met een dwangsom van 250 euro per dag bij overschrijding. Hij vindt het ook terecht dat de bewoners vragen om een andere installateur om dit herstelwerk uit te voeren. De proceskosten à 500 euro zijn voor rekening van de aannemer.
Bewerkt naar het verslag van de Raad van Arbitrage in bouwgeschillen, geschilnummer 37.364
Dit artikel is eerder gepubliceerd in Aannemer 3-2023.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.