Scheurtjes in de tegelvloer van hun nieuwe woning. Een paar maanden na oplevering zien de opdrachtgevers ze zitten. De aannemer wijst naar de installateur, die per ongeluk heet water door de vloerverwarming liet stromen tijdens de bouw. Of is er iets anders aan de hand?
Voor de vloerafwerking van hun nieuwe woning valt de keuze van de opdrachtgevers op grootformaat keramische tegels (1200 x 1200 mm, dikte 9 mm). De aannemer bouwt de beganegrondvloer als volgt op: een geïsoleerde kanaalplaatvloer op ringbalken, met daarop een losliggende isolatieplaat van 20 mm inclusief een schuimband randafwerking. Daarop bevestigt de installateur met clips de vloerverwarmingsleidingen en brengt de aannemer een met kunststofvezels versterkte cementdekvloer van 60-70 mm dik aan.
De installateur sluit vervolgens een tijdelijke verwarmingsinstallatie aan op de verdelers van de vloerverwarming. Het is dan februari. De tegels volgen in april, verlijmd volgens het boekje. De tijdelijke verwarming gaat na het leggen van de tegels niet meer aan.
Dan maakt de installateur eind juni/begin juli een foutje: hij sluit de driewegklep tussen de boiler en de verdelers van de vloerverwarming verkeerd aan. Gevolg: een weekend lang stroomt heet water – bestemd voor de boiler – door de leidingen van de vloerverwarming.
Eerste scheurtjes in tegelvloer
Medio oktober – drie maanden na oplevering – zien de opdrachtgevers scheurtjes in twee vloertegels. Ze melden dat bij zowel de installateur als de aannemer.
De installateur schakelt een schade-expert in. Die schrijft in zijn rapport over (inmiddels) 13 vloertegels met scheurvorming met een zeer fijnmazig karakter (scheurtjes kleiner dan 0,1 mm), vooral bij uitwendige hoeken in kalkzandsteen wanden en bij deurkozijnen. Er zitten ook scheurtjes in tegels waar de onderliggende vloerverwarming láter dan begin juli is aangesloten. Verder constateert de schade-expert dat het ontstaan van de scheurtjes samenvalt met de start van het stookseizoen. De oorzaak lijkt eerder in spanningen tussen de dekvloer en de tegels te liggen. Een tweede expert – namens de opdrachtgever – wijst daar ook op. De aannemer wijst elke aansprakelijkheid van de hand.
Inzet: vervanging van de vloer
Zo belandt deze zaak op het bureau van de Raad van Arbitrage in Bouwgeschillen. De opdrachtgevers eisen vervanging van de volledige vloer, dan wel een schadevergoeding, dan wel dat de gescheurde tegels (16 stuks inmiddels) worden vervangen. En in alle gevallen: vervangende woonruimte tijdens de uitvoering van het herstel, plus vergoeding van gemaakte expertisekosten.
De aannemer legt de schuld bij de installateur: een verkeerd opstookprotocol en het foutje van begin juli zijn de oorzaak.
Oordeel arbiter
Hoe oordeelt de arbiter? Over dat opstookprotocol: dat is er nu juist om de dekvloer te laten drogen en daarmee een verantwoordelijkheid van de aannemer, níét van de installa- teur. De arbiter gaat verder mee in de bevindingen van de experts. Eind juli waren er nog geen scheuren zichtbaar. Was het incident begin juli de oorzaak geweest, dan hadden ze al eerder zichtbaar moeten zijn. Ook zijn er steeds meer scheuren zichtbaar geworden, vooral vanaf de start van het stookseizoen.
Kortom: aan de installateur ligt dit niet. De oorzaak ligt in verschillen in thermische werking tussen de dekvloer en de tegels en door drogingskrimp van de dekvloer. Daardoor ontstaat spanning en daardoor ontstaan de scheurtjes.
En nu? Alle tegels vervangen? Dat is buiten elke proportie, oordeelt de arbiter. De tegels zijn goed verlijmd. Vanuit technisch oogpunt is er dus geen reden voor. Daar komt bij dat de scheurtjes met het blote oog niet of nauwelijks zijn te zien. Waardevermindering, die is er wel. De arbiter komt uit op een schadevergoeding van 5.000 euro. Kosten voor vervangende woonruimte: niet aan de orde. Wel betaalt de aannemer de expertisekosten à 2.286 euro en komen ook de proceskosten – 11.351,38 euro – voor zijn rekening.
Bewerkt naar het verslag van de Raad van de Arbitrage in Bouwgeschillen, geschilnummer 37.707
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.