#Bouwpraktijk

‘Afbouw salderingsregeling start jaar later’

Het lijkt erop dat bezitters van zonnepanelen een jaar langer gebruik kunnen maken van de salderingsregeling. De beoogde afbouw van de regeling gaat als het aan het ministerie van Economische Zaken pas vanaf 1 januari 2024 beginnen, en niet in 2023.

Dit blijkt uit het introductiedossier dat ambtenaren van het ministerie hebben opgesteld voor de nieuwe ministers Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) en Rob Jetten (Klimaat en Energie). Het uitstel van een jaar is goed nieuws voor de terugverdientijd voor huishoudens die investeren in de techniek. De gemiddelde terugverdientijd blijft de komende vier jaar dan nog circa zeven jaar.

Bij de salderingsregeling wordt de elektriciteit die kleinverbruikers opwekken met zonnepanelen en terugleveren aan het net gesaldeerd tegen de elektriciteit die zij afnemen van het net. Zij hoeven over het weggestreepte deel geen energiebelasting, opslag duurzame energie en btw te betalen. De overheid wil af van de regeling: pv-panelen zouden de stimulering niet meer nodig hebben, en afbouw zou meer balans moeten kweken tussen opwekking en eigen verbruik, plus dat het lokale opslag zou moeten stimuleren. De salderingsregeling wordt stapsgewijs vervangen door een terugleversubsidie.

Effect op terugverdientijd

In het oorspronkelijke afbouwvoorstel is een scenario voorgesteld waarin vanaf 1 januari 2023 tot 1 januari 2031 een dalend percentage van de teruggeleverde stroom mag worden gesaldeerd. Op die manier wordt het effect van de afbouw op de terugverdientijd van zonnepanelen verzacht. Het voorstel van toenmalig minister Wiebes werd echter vlak voor de verkiezingen controversieel verklaard.

Slimme meter

De ambtenaren schrijven de ministers dat netbeheerders, energieleveranciers en toezichthouder AT meer voorbereidingstijd nodig hebben om een goede afbouw mogelijk te maken. Zo heeft niet elke kleinverbruiker nog een slimme meter. Er is zeker twee jaar nodig om alle bezitters van zo’n installatie (verplicht) aan zo’n meetinrichting te krijgen. Ook is de Tweede Kamer kritisch over de consequenties van de afbouw voor de huursector en de businesscases voor woningcorporaties. Het jaar uitstel betekent dat het hele afbouwtraject een jaar opschuift. Het einde is dan in 2032. De ambtenaar houden de ministers voor dat dit wel een forse financiële tegenvaller voor de overheid tot gevolg heeft. Daarom zou de Tweede Kamer hier al snel een knoop over door moeten hakken, schrijven de ambtenaren.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!