Aardgasverbod: bouwers op de rem
Het bij wet verbieden van de aansluitplicht op het gasnet per 1 juli, gaat bouwers en ontwikkelaars te hard. Volgens het Lente-akkoord, waarin onder Neprom, Aedes en Bouwend Nederland vertegenwoordigd zijn, leidt die snelheid juist tot extra kosten en vertraging in de bouwproductie. Dit komt omdat veel lopende bouwplannen moeten worden herzien, en herberekend worden. De branchepartijen stellen voor om een half jaartje te wachten.
De Wet Voortgang Energietransitie (VET) regelt dat de aansluitverplichting van nieuwbouw op het gasnet gaat verdwijnen. Omdat de wet ook bepaalt dat een netbeheerder geen andere werkzaamheden mag uitvoeren dan nodig voor de uitvoering van de wettelijke taak, is dit feitelijk een gasverbod voor nieuwbouwwoningen. Het kabinet wil dit aardgasverbod al per 1 juli 2018 laten ingaan.
Wel van gas af, maar niet te snel
Te snel, vinden de brancheverenigingen in het Lente-akkoord. Hoewel ze de energietransitie van harte toejuichen, vormt een invoeringsdatum over krap twee maanden tot extra kosten en vertragingen in de bouwproductie. Een gevolg van de Wet VET is dat alle nieuwbouw waarvoor een vergunning wordt aangevraagd na de datum van inwerkingtreding aardgasvrij moet zijn. Volgens de Lente-akkoord partners ontstaat er vertraging in de bouwproductie omdat corporaties en bouwers hun projecten moeten herzien. Verder vragen zij zich af of de warmtepomp en warmtenetten er wel klaar voor zijn. De brancheverenigingen pleiten in een brief aan minister Wiebes en minister Ollongren dat het verbod op aardgas in nieuwbouw niet per 1 juli 2018, maar per 1 januari 2019 wordt ingevoerd.
Inkeerregeling
Voor alle woningen die nu nog met een aardgasaansluiting worden gebouwd, is de kans groot dat ze vervroegd (voor afschrijving van de investeringen in aardgas) over zullen moeten stappen op duurzame alternatieven. Daarom wil de voorzitter van de Klimaatakkoordtafel, Diederik Samsom, graag met verschillende partijen aan die tafel een zogeheten ‘inkeerregeling’ ontwerpen op de leest van het initiatief van netbeheerder Stedin. Om daarmee ook projecten met aardgasaansluitingen die goedgekeurd zijn, maar nog niet gebouwd alsnog aardgasvrij te realiseren.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.