Aannemers over de eerste week coronacrisis
De nieuwbouw die vooralsnog weinig hinder lijkt te ondervinden, corporaties die het werk deels stilleggen, overheidsmaatregelen om ondernemers tegemoet te komen, zorgen om de aanvoer van materiaal: hoe vergaat het bouwbedrijven na een week coronacrisis? We vroegen het aan BMN De Klerk, Jansen Terborg en Brands Bouw.
“Ik moet eerlijk zeggen: we hebben niks te klagen”, reageert Peter Huizer, directeur van BMN De Klerk in Hardinxveld-Giessendam. “Op de nieuwbouwprojecten loopt alles vooralsnog door. De jongens gaan in etappes eten, maken de keet – tafels, krukken – steeds netjes schoon, of eten zoals afgelopen week buiten.”
Proefwoning als tijdelijke woning
Ook een project dat BMN De Klerk uitvoert voor een woningcorporatie ligt niet stil. De proefwoning op dat project is inmiddels zo ingericht dat deze als tijdelijke woning kan fungeren. “Daar is goed over nagedacht. Er is echt een mooie synergie met de opdrachtgever. En ook de bewoners zijn behulpzaam. Zij zeggen tegen ons: ‘Joh, als jullie aan de voorzijde bezig zijn, gaan wij hier wel effe aan de keukentafel zitten’. We pakken het allemaal mooi op met elkaar.”
‘Chapeau voor overheid’
Petje af ook voor de brancheverenigingen en de overheid, zegt Huizer. “Dat Bouwend Nederland oproept projecten naar voren te halen en eventuele gaten te dichten vind ik heel goed. Zelf heb ik daarover ook al met de wethouder gesproken. Ik hoop dat die handschoen wordt opgepakt. En de overheid: we klagen wel eens dat we teveel moeten betalen, maar moet je nou eens kijken wat er uit de kast wordt uitgetrokken. Chapeau daarvoor.”
‘Aanpak corporaties verschilt’
Jansen Terborg (Terborg en Doetinchem) is actief in bouw- en installatiewerk in zowel de nieuwbouw als renovatie voor particulieren en corporaties. Hoe het gaat? “Tja”, begint mede-eigenaar Rob Schoonenberg aarzelend. “Een particulier werk is doorgeschoven omdat de opdrachtgever ouders heeft met zwakke gezondheid. Zij zegt: nu even niet. Dat begrijp ik. Bij een ander project mogen de palen wel de grond in, maar moeten we verder wachten tot 6 april op een terugkoppeling op de vergunning. Terwijl het werk buiten is. Dat begrijp ik minder goed. De overheid roept iets – dat ze ondernemers wil steunen, maar de ambtenaar van de gemeente schakelt niet mee. Dat kunnen we nu niet hebben.”
Wat werk voor corporaties betreft, verschilt de aanpak, merkt hij. “De ene zet een stop op al het werk binnen in de woning. Bij de andere corporatie mogen we doorwerken in overleg met de huurder.”
Materialen
Een punt van zorg is de aanvoer van materialen. “Stucgips komt uit België, het gros van de tegels voor onze badkamers – en sowieso veel sanitair – komt uit Italië en Spanje. En onze belangrijkste keukenleverancier zit in Frankrijk. Dat komt binnenkort allemaal stil te liggen, ben ik bang. Want daar zit alles op slot. Ik mag hopen dat we hier geen lock down krijgen. Al met al is het afwachten.”
Spoedklus
Voor Brands Bouw (Emmen en Groningen) stond de eerste week coronacrisis onder meer in het teken van een omvangrijke spoedklus. Het bedrijf heeft zo’n 60 filialen van Albert Heijn in Noordoost-Nederland in onderhoud. Dinsdag kwam de vraag om de kassa’s en servicebalie zo snel mogelijk te voorzien van plexiglazen schermen. Dat werden uiteindelijk 112 filialen. En daar kwamen nog eens 124 Gall & Gall- en ETOS-winkels bij. “Het werd een prestige-project”, zo zegt Joost Matthijssen, vestigingsleider bij Brands Bouw in Groningen. “We zijn met elkaar afhankelijk van de supermarkt. Veiligheid voor medewerkers en klanten staat voorop. Bijzondere tijden vragen om bijzondere oplossingen.”
Groepsapp
Brands Bouw voerde het werk uit met aanvankelijk 8, maar verderop in de week 17 koppels, die met goede informatie en middelen op pad werden gestuurd om het werk te klaren. De schermen werden dagelijks voor dag en dauw opgehaald in Amersfoort bij InterstoreID. Ook is bij de uitvoering hulp ingeroepen van collega-bedrijven Van Wijnen (vestiging Groningen) en Annhil Systeemplafonds uit Hoogeveen, zo leggen Matthijssen en uitvoerders Harry Voorma en Gert Kiel uit.
“Via de groepsapp werd telkens een foto gestuurd zo gauw de vestiging in kwestie was voorzien. Op die manier konden we zien waar de jongens bezig waren met monteren. Kregen we donderdag om 22.30 uur nog een foto uit Dronten. En om 3.00 uur stonden ze weer op. Het waren zowat 24-uurs diensten. Het mooie is: niemand heeft geklaagd. Iedereen zag het belang ervan in.”
‘Wennen’
Verder is het “nog wennen” aan de situatie. “Verschillende klanten hebben het werk stilgelegd. We zijn op renovatieprojecten in gesprek met klanten om leegstaande woningen in te zetten als tijdelijke verblijven voor bewoners, zodat het werk door kan gaan. De grote projecten lopen door; iedereen houdt daar afstand van elkaar en pauzeert niet in de keet maar in de eigen auto.”
Afspraken
Minister Knops van BZK en minister Van Veldhoven van Milieu en Wonen hebben inmiddels samen met Maxime Verhagen van Bouwend Nederland en Doekle Terpstra van Techniek Nederland afspraken gemaakt die ervoor moeten zorgen dat de bouw niet stilvalt.
Enquête
Bouwend Nederland houdt dinsdag een mini-enquête onder de leden over de gevolgen van de coronacrisis. Ieder lidbedrijf krijgt één persoonlijke uitnodiging om deel te nemen aan deze enquête. De brancheorganisatie roept leden dringend op om deze in te vullen. De “input is van essentieel belang voor onze lobby richting landelijke, regionale en lokale overheden”, schrijft Bouwend Nederland. “Het invullen duurt ten hoogste 5 minuten en dankzij uw antwoorden hebben we meer slagkracht.”
FAQ
Bouwend Nederland biedt een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden voor bouw- en infrabedrijven over de coronacrisis. Ook de Aannemersfederatie heeft een dergelijke FAQ-pagina.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.