Wat zien we als we de covers van Aannemer van dit jaar naast elkaar leggen? Een terugblik op 2021.
Wet kwaliteitsborging
Oefenen, oefenen, oefenen. Dat was – én is – nog steeds het devies als het over de Wet kwaliteitsborging gaat. Aannemer schreef de eerste stukken over pilots al in 2015-2016, met als insteek: hoe verandert de Wkb het proces voor de aannemer? Zo hebben we in het eerste nummer van dit jaar ook een artikel – met online een video – over een project in Zaandam, waar AR bouw Funderingsherstel & Renovatie funderingsherstel uitvoert. “De bonnetjes die normaal gesproken in de bus verdwijnen moeten nu in het dossier komen”, zegt aannemer Arjan Hofman.
De cover van Aannemer#5 – waarop Remco Butzelaar van Luchtdicht.eu met een ultrasoon meting checkt of de 639 gevels van studentenhuisvesting The Cube lucht- en waterdicht zijn – past ook in dit verhaal. Projectleider Jeffrey Ossendrijver namens bouwer Van Wijnen: “Op deze manier kunnen we controleren of alle gevels goed zijn en dat ook bewijzen richting opdrachtgever.” Ook in 2022 is de Wkb natuurlijk een belangrijk onderwerp in Aannemer.
Biobased bouwen
Een onderwerp dat in 2021 booming is en dat zeker ook het komende jaar terug zal komen: biobased bouwen, en houtbouw in het bijzonder. Gepionierd wordt er al jaren, maar met het breed gedragen manifest voor eerlijke rekenregels, grote bouwbedrijven die overstappen op c.q. investeren in houtbouw en ‘Green Deals’ die doelen stellen op dit vlak, kun je spreken van een doorbraak.
Twee Aannemer-covers die dit verbeelden: (1) de prefab stropanelen voor de gevels van 25 energieneutrale woningen in Kaatsheuvel (Aannemer#2). Het is de eerste keer in Nederland dat de stropanelen van Strotec in een grote(re) serie woningen worden toegepast, hier door aannemersbedrijf J.A. van Gisbergen.
En (2) op de cover van Aannemer#7 Wouter Klijn in actie, die houtvezel inblaast in een houtskeletbouwconstructie. Cellulose, houtvezel en stro zijn daarbij de materialen die nu worden gebruikt voor inblazen, maar er zijn veel mogelijkheden voor andere natuurlijke materialen, waarbij de landbouw in Nederland een rol kan spelen. Daar wordt dan ook volop mee geëxperimenteerd, onder meer door Klijn.
Tekst gaat verder onder de foto’s
Kierenjacht
Beter glas, kieren dichten en het verbeteren van de ventilatie als vertrekpunt om woningen geschikt te krijgen voor laagtemperatuurverwarming. In Aannemer #1 hebben we al een artikel over een project uitgevoerd door Lenferink Vastgoed in Terborg waarbij verbeteren van de luchtdichting een belangrijk element is. Op de cover van Aannemer #3 ‘huisfluisteraar’ Lars Boelen die de blowerdoortest gebruikt als vertrekpunt bij verduurzamingsplannen. “Ik hoop dat bouwbedrijven een stukje van hun bedrijf inrichten om nulmetingen te gaan doen – dus inzichtelijk te maken waar nu écht de energie verloren gaat – en om een team samen te stellen van mensen die het leuk vinden om – met liefde voor het bestaande – de luchtdichting sterk te gaan verbeteren. Denk aan het infrezen van een valdorpel in de voordeur en het vervangen van kaderdichtingen door goed sluitende rubbers. En ook het dak – als de zolder leeg is gehaald – echt eens goed luchtdicht te maken en meteen met mooie biobased materialen een goed isolatiepakket aan te brengen. Ik weet zeker dat particulieren hier heel blij van worden”, is zijn oproep richting bouwers.
Hebben we iets gemist?
We zijn benieuwd: wat had er wat jou betreft op de cover moeten staan van Aannemer dit jaar, dat er niet op stond? Reageer onder het artikel.
Summum van circulair bouwen
Op de cover van Aannemer #6 aannemer Eberhard Dijkhuis bij een hergebruikt gelamineerd houten spant, waar hij een kantoor mee bouwt. Voor hem het summum van circulariteit. “Bij circulair bouwen zie ik drie stromingen”, zegt Dijkhuis, directeur van het gelijknamige aannemersbedrijf uit Hardenberg. “Ten eerste kun je nieuw materiaal demontabel aanbrengen. Daarnaast kun je materiaal dat anders afval zou zijn, weer hergebruiken, om te voorkomen dat het afval wordt. En als derde heb je ook nog de ecologische kant, waarbij natuurlijke materialen worden toegepast die hernieuwbaar zijn.”
De houten spanten “tikken ze alle drie aan”, legt hij uit. “Want ten eerste: ze zijn met schroeven bevestigd, dus demontabel. Ten tweede: ze zouden anders afval worden, maar zijn nu hergebruikt. En ten derde: ze zijn ecologisch. De geschaafde oude balken, daar zie je bijna niks aan. En ze zijn niet minder in kwaliteit. Voor mij is dit het ultieme voorbeeld van circulair bouwen. Alle drie genoemde stromingen zijn wat mij betreft relevant. Je kunt er één kiezen, maar het beste is gewoon alle drie. Met hout kan dat heel goed.”
Snellader als buurtbatterij
Van der Hulst Bouwbedrijf pioniert in de wijk Hooghkamer in Voorhout. Midden in een nieuw project van 17 woningen is medio november een snellader voor elektrische auto’s onthuld, die tevens dienst doet als ‘buurtbatterij’ voor opgewekte zonnestroom. Deze snellader – geleverd door Kreisel Electric – is bijzonder, omdat hij maar een kleinverbruikaansluiting nodig heeft. Dat betekent dat de netbeheerder geen zware kabel naar de wijk hoeft te leggen. Hij kan twee elektrische auto’s laden (afgiftevermogen 150kW), maar ook via zijn netaansluiting terugleveren aan het net (bi-directioneel). Daarmee is het een buffer geworden voor het elektriciteitsnetwerk in de wijk. EF-Concepts heeft door te monitoren de opbrengsten en het verbruik van de wijk in beeld. Met energiemanagementsoftware kan het vervolgens sturen op de energiestromen.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.