#Bouwpraktijk

2020 in vakbladcovers

Door de coronacrisis was het een raar jaar. Ook voor ondernemers in de bouwsector. Toch ging het meeste werk gewoon door. Sterker nog; sommige bouwbedrijven hebben het drukker dan ooit. Daarom hebben we dit jaar ook weer acht prachtige nummers van vakblad Aannemer gemaakt. Vernieuwd in smoel en (deels) inhoud, en met een nieuw motto: Hart voor Bouwen! Een blik terug op 2020 aan de hand van de covers van het magazine.

1: Bouwhistorie en modern comfort

Op de cover van het eerste nummer van 2020 een prachtige sporenkap van één van de oudste panden in hartje Alkmaar, dat in korte tijd werd gerestaureerd door het Amsterdamse bouwbedrijf Derksen & Singerling. In de eerste aflevering van de nieuwe rubriek Hart voor Bouwen spreken we met Martijn Polinder van de Polinder Groep uit Arnhem.

Martijn Polinder (rechts) en compagnon Marco Teunissen (links) op de foto voor de eerste ‘Hart voor Bouwen’ (Foto: Studio38c)

2: Circulaire woningen met ecologische materialen

Over het project Ecodorp Boekel – de cover van #2 – schrijven we dit jaar twee keer. Er verschijnen 36 circulaire woningen, die met ecologische materialen worden gebouwd door ECO+BOUW. In het eerste artikel aandacht voor de geopolymeerbetonvloer in de woningen. Later in het jaar – in nummer 5 – gaat het over de kalkhennepwanden waarmee het casco wordt gebouwd.

3: Gasloos is niet het doel

“Duurzaam renoveren is keuzes maken”, zegt adviseur Erik Bek in het coververhaal over zes jarenzestigflats in Oosterhout. “Corporaties hebben geen ton per woning om deze duurzaam ’top of the bill’ te krijgen. Gasloos maken moet geen doel zijn. Het doel moet zijn om binnen het budget maximaal comfort op een zo duurzaam mogelijke manier te bereiken, met een zo hoog mogelijke bewonerstevredenheid.” Waarvan akte: de aanpak van Zwaluwe Bouw met prefab elementen zorgt voor snelheid en weinig overlast. De collectieve installatie is voorbereid op een aardgasloze toekomst. Goede communicatie met bewoners zorgt voor duidelijkheid. Resultaat: label A+ en een 8,5 voor bewonerstevredenheid.

4: Innovatieve kozijnen

HPkozijn van voormalig aannemer Hans Paalman innoveert in kozijnen en combineert triple glas en thermisch verduurzaamd grenenhout uit Finse bossen, dat een lagere footprint achterlaat, een betere levensduur kent dan tropisch hardhout en veel beter isoleert. Het glas wordt met een speciale tape in plaats van kit in het kozijn bevestigd. Bij een Plushuis in De Steeg wordt het PUP3-kozijn van HPkozijn toegepast. Doordat de scharnieren aan de buitenzijde zijn geplaatst, worden krachten beter verdeeld en lopen de kaderdichtingen ononderbroken door.

Het PUP3-kozijn heeft drie kaderdichtingen voor een perfecte luchtdichting (Foto: Paul Diersen)

5: Restauratie op hoogte

Jelle’s Boubedriuw is deze zomer bezig met de restauratie van de vieringstoren van de Martinikerk in Sneek. Een omvangrijke klus, die op 36,5 meter hoogte op de nok van het kerkdak wordt uitgevoerd. De torenspits is aan een grondige herstelbeurt toe. Het houtwerk is aangetast als gevolg van inwatering. Het lood vertoonde op verscheidene plaatsen scheurtjes en sloot op sommige plekken niet meer goed aan. “Als met elke regenbui een kopje water naar binnen lekt, dan telt dat wel op’’, aldus aannemer Jelle Rypma.

6: Slimme hulpconstructie

Hoe voorzie je ruim duizend strekkende meter aan sheddaken zo efficiënt en veilig mogelijk van nieuw gelaagd glas? Dankzij de inzet van een hulpconstructie – bedacht door aannemer Draisma, Glasservice Van Essen en de firma Muyen uit Tiel – loopt de renovatie van het dak van de Wagenwerkplaats in Amersfoort op koers.

7: Prefab

Is de schoorsteen achterhaald? Nee, die biedt juist mogelijkheden voor de toekomst, ziet leverancier Next Schoorstenen, die aan de weg timmert met prefab lichtgewicht schoorstenen voor nieuwbouw- en renovatieprojecten. Ook gingen we voor deze editie kijken in Enschede, waar zeven partijen ervaring opdoen met circulair bouwen. “We hebben nog een lange weg te gaan, maar als we hier niet mee beginnen, dan zijn we in 2030 en 2050 ook niet ergens. Dat is belangrijk om te vertellen”, zegt Bart Oude Wolbers, directeur van het gelijknamige bouwbedrijf uit Borne.

V.l.n.r.: uitvoerder Koen ten Hove en directeur Bart Oude Wolbers van Bouwonderneming Oude Wolbers,  Robert de Vries van KienhuisHoving advocaten en notarissen en Johan Riezebos van Ter Steege Advies & Innovatie. (Foto: Paul Diersen)

8: Sturen op onbedoelde luchtlekken

Stuur op onbedoelde luchtlekken, door elke woning tussentijds te meten. Los die op en het resultaat is een goede qv;10. Zonder toeters en bellen haalt Delfsma Bouw in Heerhugowaard de geëiste waarde van 0,25 dm3/s.m2. “De metingen zijn de feiten. Haal die feiten naar voren. Dan is het nieuwtje eraf”, aldus ontwikkelaar en Willem Koppen.

Alle bladen zijn digitaal in te zien.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!