#Bouwplaats #Gezondheid #Personeelszaken

Duurzame inzetbaarheid: in gesprek met de DIA-adviseur

Beeld Mark Verwey

Duurzame inzetbaarheid. Volandis, het nieuwe kennis- en adviescentrum voor de bouw & infra, startte 6 september met een experiment rondom dit thema: de Duurzame Inzetbaarheidsanalyse (DIA). Bouwbedrijf GMB neemt er aan deel. “Voor jonge werknemers die nog een heel leven in de bouw te gaan hebben, is het goed tijdig na te denken over de toekomst.”

De DIA bestaat naast het Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO) uit een adviesgesprek met een DIA-adviseur over de thema’s Werk veilig, Houd plezier en Kijk vooruit. Negentig van de 375 werknemers van gww-bedrijf GMB nemen deel aan het DIA-experiment. Bij de organisatie werken zowel UTA-werknemers als vaklieden.

Roel (60) had deze kans graag eerder gekregen. Hij werkt al 25 jaar op de afdeling inkoop en heeft het nog steeds naar zijn zin. “Voordat ik aan de slag ging bij GMB, werkte ik 12 jaar bij een andere werkgever, in de productie van asfalt. Een functie waarbij ik veel ’s nachts en in de weekenden aan het werk was. Lichamelijk zwaar werk, wat niet voor altijd vol te houden was.”

Roel kaartte dit aan bij de organisatie, maar hier werd niets mee gedaan. “Ik ben blij dat ik destijds zelf vooruit heb gekeken en deze switch heb gemaakt. Het is goed dat werknemers hier nu met de DIA en een Actieplan ondersteuning in krijgen.”

De insteek van de DIA spreekt Roel erg aan. “Vooral voor de jonge(re) werknemers die nog een heel leven in de bouw te gaan hebben, is het goed tijdig na te denken over de toekomst. De bouw kent veel lichamelijk zware beroepen. Het is belangrijk dat je je realiseert dat je die niet uit kunt voeren tot je 67ste. Nu ik zelf in de laatste jaren van mijn carrière zit, heeft veranderen van baan voor mij geen prioriteit meer.”

‘Goede eerste nulmeting’

Ook voor mensen die het niet naar hun zin hebben op het werk, die fysieke klachten hebben of graag iets willen veranderen in hun werk, is de DIA volgens Roel waardevol. Een collega (40) van Roel sluit zich hier bij aan. “Het gesprek met de DIA-adviseur heb ik als heel positief ervaren. De functioneringsgesprekken die jaarlijks plaatsvinden bij GMB, geven mij te weinig aanknopingspunten. Ik was daarom heel blij dat ik tijdens het adviesgesprek mijn hart kon luchten. Ik ga er nu serieus werk van maken te kijken naar wie ik ben, wat ik wil en wat ik kan. Voor mij was het gesprek een goede eerste nulmeting. Tenminste, als ik in de sector blijf. Ik weet niet goed waar mijn toekomst ligt. Misschien liggen mijn interesses wel heel ergens anders. Samen met James, de organisatie voor loopbaanadvies van vakbond CNV, hoop ik hier achter te komen.”

1000 adviesgesprekken over duurzame inzetbaarheid

Vanaf 6 september voeren de DIA-adviseurs in vier maanden tijd 1000 gesprekken met werknemers in de sector. Een hoge ambitie, aldus DIA-adviseur Jan van Eldik. “Maar we zullen er alles aan doen dit doel te halen. In het experiment wordt nauw samengewerkt met vier arbodiensten. Zij nodigen de werknemer uit voor deelname aan de DIA bij de desbetreffende arbodienst. Of de werkgever nodigt uit, zoals bij GMB het geval is. Bij dit bouwbedrijf wordt de DIA afgenomen in de bouwkeet.”

Bij GMB wordt de DIA afgenomen in de bouwkeet. De opkomst is daardoor hoog. FOTO: MARK VERWEY

Na de medische keuring door de bedrijfsarts (het PAGO) loopt de werknemer door naar de DIA-adviseur voor het adviesgesprek. In de overdracht geeft de bedrijfsarts kort aan welke adviezen/acties er zijn besproken. “Deze nemen wij mee in het Actieplan, dat samen met de werknemer wordt opgesteld. In dit Actieplan staan de acties vermeld die de werknemer in het kader van zijn eigen duurzame inzetbaarheid kan nemen. Hierin verwijzen we altijd door naar de tweede lijn. Dit zijn opleiders van Bouwend Nederland of coaches van CNV en FNV die eigen (loopbaan)instrumenten aanbieden. Na twee weken nemen we contact op met de werknemer om te horen of er inderdaad contact is geweest. We willen werknemers zoveel mogelijk stimuleren zelf actie te ondernemen.”

Initiatief bij werknemer

GMB is een van de vijf bouwbedrijven dat deelneemt aan het experiment. De gezondheid van werknemers staat bij de organisatie hoog in het vaandel. “De standaard PAGO-keuringen breiden we al uit met aanvullende onderzoeken. Voor het komende jaar staat de persoonlijke ontwikkeling van werknemers op de agenda. Ook in het kader van duurzame inzetbaarheid. Concreet betekent dit dat we hier aandacht aan willen schenken in onze functionerings- en beoordelingsgesprekken en dat we ook POP-gesprekken (Persoonlijk Ontwikkel Plan) gaan optuigen. De input uit de adviesgesprekken kunnen we hier, uiteraard met toestemming van de werknemers, ook voor gebruiken”, aldus Diana de Valk, teamleider PZ.

De vernieuwde aanpak van Volandis, sluit dus goed aan bij de richting die GMB op wil gaan. “Wat ik ook mooi vind aan deze aanpak, is dat het initiatief niet meer volledig bij de werknemer zelf ligt. Dit was voorheen met het loopbaantraject anders. Dan moest de werknemer zelf die drempel over om contact op te nemen. Nu krijg je de uitnodiging op de mat en kun je er gewoon eens over praten.”

Uitvoering op locatie

De aanpak van Volandis vraagt ook een grote rol van werkgevers. Arbodiensten merken dat sommige werkgevers kritisch zijn in het afstaan van werknemers voor een PAGO. Deze wordt nu verlengd met een adviesgesprek. Volandis streeft er daarom naar de DIA’s in de toekomst zoveel mogelijk op locatie uit te voeren. Bij GMB is dit nu al het geval. Diana: “Wij voeren de PAGO-keuring al jaren op deze manier uit en dat bevalt goed.” Waar normaal gesproken het opkomstpercentage onder de 50% ligt, scoort GMB 99% of hoger. “Deelname aan de PAGO is bij ons zo ingeburgerd, dat iedereen gewoon gaat. Het inplannen gebeurt ook in overleg met de werknemer en/of leidinggevende, zodat het altijd past in de agenda. Want dat is ook heel vaak een reden het gewoon niet te doen.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!