#Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Wkb voor verbouwingen per 1 juli 2024

Proefproject Wkb in Zaandam (Foto: Koos Groenewold)

De Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb) gaat voor verbouwingen op 1 juli 2024 in. Een half jaar later dan de nieuwbouw dus. Demissionair minister De Jonge kiest voor de “zachte landing” en wil daarmee de zorgen van leden van de Eerste Kamer en Bouwend Nederland wegnemen.

In juli stemde meerderheid van de Eerste Kamer voor een motie van senatoren Ferd Crone (GroenLinks-PvdA) en Eric Kemperman (BBB) om de Wkb uit te stellen. Naar hun oordeel was het onder meer onduidelijk of er wel voldoende kwaliteitsborgers zouden zijn op 1 januari en lag er geen back-up plan voor het geval dat zo zou zijn.

De Jonge legde die motie naast zich neer, omdat de Wkb op alle vlakken te verweven zou zijn met de Omgevingswet (die ook 1 januari 2024 ingaat). De optie om verbouwactiviteiten uit te stellen was er wel, en ook al vaker genoemd door de minister en zijn voorganger, maar gemeenten, bedrijfsleven en kwaliteitsborgers zagen liever de invoering in één keer. Met als voornaamste argument: duidelijkheid voor de bouw.

Brief aan Eerste Kamer

“Anderzijds geeft Bouwend Nederland aan dat een latere inwerkingtreding voor verbouwing naar verwachting zal zorgen voor een zachtere landing bij vooral de kleinere aannemers en het oplossen van kinderziektes bij gemeenten”, schrijft De Jonge nu in zijn brief van 11 september aan de Eerste Kamer, opgesteld naar aanleiding van nieuwe vragen van de genoemde senatoren. “De verwachting is dat een latere inwerkingtreding van de Wkb voor verbouwingen het risico verkleint van stagnatie in de bouw en bouwers meer vertrouwen geeft dat de bouw ongestoord verder kan na 1 januari 2024. Ik vind dit een belangrijk signaal.”

De Jonge wil hiermee ook tegemoetkomen aan de ‘consistente en duidelijke’ wens van de senatoren voor maximale zekerheid over het aantal beschikbare kwaliteitsborgers. “Uiteraard deel ik dit belang van ongestoorde voortgang in de bouwproductie, met het oog op de grote en urgente bouwopgave voor dit kabinet en een volgend kabinet, ten volle. Alles afwegende ben ik daarom tot de conclusie gekomen dat een zachtere landing de voorkeur verdient, en ik dus de invoering van kwaliteitsborging bij verbouwactiviteiten met 6 maanden zal opschorten.”

Langer oefenen

Uitstel voor verbouwingen betekent lagere oefentijd voor aannemers. Proefprojecten kwaliteitsborging bij verbouwactiviteiten gaan na 1 januari 2024 door en worden geïntensiveerd via het Stimuleringsprogramma proefprojecten (STIPP), schrijft de minister. “Hiermee krijgen de kleinere aannemers meer tijd om zich voor te bereiden op de datum van 1 juli 2024 en kan breder dan tot nu toe ervaring opgedaan worden met kwaliteitsborging bij verbouw.”

Of nog later…

Dat de Wkb voor verbouwingen nog later ingaat dan 1 juli, kan trouwens ook. De Jonge maakt dat voorbehoud in zijn brief. De datum 1 juli geldt “mits te zijner tijd op basis van onafhankelijke toetsing duidelijk is dat er voldoende kwaliteitsborgers beschikbaar zijn en er geen andere signalen zijn die belemmerend werken.”

Wkb Actueel
De Wkb moet de positie van de (particuliere) opdrachtgever ten opzichte van de aannemer verbeteren. Dat vermindert faalkosten en verbetert de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht. Dat is win-win! Maar hoe schakel je nu soepel over van het traditionele bouwtoezicht naar bouwen onder kwaliteitsborging? Dat leer je tijdens de compacte online cursus Wkb actueel van Online Bouw Academie.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!