#Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Wkb-instrument uitgelicht: WKI

Woningbouw (Foto: Paul Diersen/Aannemer)

Woningborg KwaliteitsborgingsInstrument (WKI) is toegelaten als instrument voor kwaliteitsborging. Tijdens de proefprojecten is de onderliggende tooling al uitgebreid getest en verbeterd. “Het sluit direct aan op de planning van de aannemer”, noemt Peter Ligthart als belangrijk kenmerk.

Ligthart is directeur van de Stichting Instrumentaanbieder WKI (afgekort als SIAW) die als onafhankelijke partij het instrument uitgeeft en kwaliteitsborgers kan toelaten.

Vanaf de ingang van de Wkb – volgens planning 1 januari 2023 – is het gebruik van toegelaten instrumenten voor kwaliteitsborging verplicht voor bouwwerken in gevolgklasse 1. In die gevolgklasse zitten onder meer grondgebonden woningen, woonboten, vakantiehuisjes en bedrijfsgebouwen tot twee bouwlagen.

De Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw (TloKB) – de overheidsinstantie die toezicht houdt op het stelsel van kwaliteitsborging – heeft onlangs de eerste drie instrumenten goedgekeurd. Naast WKI zijn dat KiK en BKapp.

WKI onafhankelijk van Woningborg

Dat nieuwbouwverzekeraar Woningborg een instrument voor kwaliteitsborging heeft ontwikkeld lag voor de hand, zegt Peter Ligthart. “In het kader van de certificering toetste Woningborg altijd al bouwplannen en deed het inspecties op de bouw. Dan is het een logische gevolgstap om voor de Wkb een instrument te ontwikkelen.”

Maar, voor de duidelijkheid: verzekeraar Woningborg en het instrument WKI staan – door het instrument in een aparte stichting onder te brengen – volledig los van elkaar. Het is in principe voor iedere kwaliteitsborger mogelijk om met WKI te werken. Er hebben zich ook al een aantal kwaliteitsborgers gemeld. Het WKI is ontwikkeld voor de hele bouw en zeker niet uitsluitend voor bouwers die  bij Woningborg zijn aangesloten.

Ligt het voor de hand om als bouwer aangesloten bij Woningborg met het instrument WKI te gaan werken? Ook dat is niet per se zo, legt Ligthart uit. “Alleen is het natuurlijk wel zo dat veel aannemers Woningborg kennen en ervaring hebben opgedaan in de vele pilotprojecten die zijn uitgevoerd met Woningborg Toetsing en Toezicht, de zelfstandige kwaliteitsborger binnen de Woningborg Groep. Nogmaals: het staat echt los van elkaar.”

Koppeling planning aannemer

Nadrukkelijke insteek bij het ontwikkelen van het instrument: alles dat niet bijdraagt aan het eindresultaat skippen, zegt Ligthart. “Efficiency is een heel belangrijk onderdeel van het systeem. Overal waar het kon worden geautomatiseerd, is dat gebeurd. Daarmee hebben we ook een grote transparantie weten te bereiken in het instrument. Alles is gelogd, alles is terug te vinden, alles blijft ook zichtbaar. Daarmee is het ook geobjectiveerd. Of nu de ene kwaliteitsborger er mee werkt of de andere: ze worden heel strak binnen de kaders gehouden.”

De WKI-tool geeft notificaties als benodigde documenten nog niet compleet zijn en – “misschien nog wel belangrijker” – heeft een directe koppeling met de planning van de aannemer. “Zodanig dat je altijd weet dat je op tijd bent. De aannemer is verantwoordelijk voor de planning, WKI sluit daarop aan. Wijzigt er vandaag iets, dan wordt dat doorgegeven aan de inspecteurs die eventueel een controle moeten gaan doen op dat project. Dit wordt elke nacht bijgewerkt, bijna realtime dus.”

Koppeling met andere software

WKI is te gebruiken in combinatie met andere software voor controles op de bouw. Chepp is gekozen als basissoftware, maar er zijn koppelingen (API’s) met bekende tools als HomeDNA, EdControls, STAsoft en Snagstream.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!