Wie ontzorgt de kleine aannemer met Wet Kwaliteitsborging?
De vraag werd terecht gesteld op de Praktijkdag Wet Kwaliteitsborging in Utrecht: wat komt er allemaal af op de kleine aannemersbedrijven met deze wet? Want het aantoonbaar maken en monitoren van kwaliteit en risico’s van een bouwproject heeft veel voeten in de aarde qua organisatie, administratie en last but not least de kosten. Wie gaat deze groep bouwers op deze terreinen ontzorgen?
Op die vraag kwam op het door de Nieman Groep georganiseerde event helaas geen klip en klaar antwoord. Alleen de bevestiging van woordvoerder Hans Kroon van de stichting garantie en waarborgregeling SWK dat de invoering van de Wet Kwaliteitsborging bepaald geen sinecure wordt voor de kleinschalige aannemers.
Waan van de dag
Waar grote bouwers genoeg (extern) personeel kunnen inhuren om de Wkb handen en voeten te geven èn voldoende vet op de bot hebben, zijn de kleine bedrijven druk bezig om uit een diep dal te kruipen. Ze hebben hun handen vol aan de enorme stroom opdrachten die op hen afkomt en zijn dus met de waan van de dag bezig. De Wet Kwaliteitsborging zweeft ergens op de achtergrond. Maar in de loop van 2017 zal de wet worden ingevoerd en moet ook het midden- en kleinbedrijf letterlijk en figuurlijk de verantwoordelijkheid voor de risico’s en de kwaliteitsniveau van het bouwproject voor zich opeisen.
Nieuwe materie
Op de Praktijkdag – lees hier het verslag van de organisator – zagen de 250 vertegenwoordigers uit de bouwsector wat er allemaal op hun afkomt. De risicomonitoring en -registratie, risico-analyses en het toetsen van de kwaliteitsrichtlijnen aan de voorkant van het project; het vastleggen en registreren van een as-built dossier in de uitvoeringsfase en het evalueren van de geleverde kwaliteit na oplevering zijn zeker nog geen gemeengoed in de bouw. Integendeel, voor het gros van de bezoekers van de Praktijkdag is de materie nieuw. Een aantal koplopers demonstreerde enkele pilot-projecten zien waarbij een serieuze poging is gedaan om de Wet Kwaliteitsborging handen en voeten te geven.
Kwaliteitsborger moet kleine aannemer sturen
De kwaliteitsborger, die tijdens het proces inspecties uitvoert en valideert, zal bij het kleinbedrijf een actieve, sturende rol moeten spelen om het intensieve traject in goede banen te leiden. De bouwer erop wijzen waar de risico’s en kans op afwijkingen van wet -en regelgeving en contracteisen het grootst zijn en hoe hij deze kan registreren, analyseren en vastleggen. Welke beheersmaatregelen de bouwer vervolgens kan nemen en hoe deze geborgd worden tijdens de uitvoering. Want ondanks dat er op de Praktijkdag best practices werden getoond, zal er nog heel wat water door de Rijn moeten vloeien om de praktische gevolgen van de wet behapbaar te maken voor de kleine aannemer.
Registratietools
Gelukkig zijn er ook tal van software-ontwikkelaars die de bouwer ontzorgen in online tools voor risico- en kwaliteitsmonitoring van bouwproducten- en methodes. Stuk voor stuk prachtige hulpgereedschappen. Echter, met alleen een stuk software is de kleine aannemer er niet. De uitdaging schuilt vooral in het tussen de oren krijgen en het praktiseren van de Wet Kwaliteitsborging bij deze groep bouwers.
(Foto: Nieman Groep)
1 reactie op “Wie ontzorgt de kleine aannemer met Wet Kwaliteitsborging?”
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.