Het is augustus 2023 dat ik dit schrijf en voor de achtste keer gaat het over de datum van inwerkingtreding van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Er is namelijk wederom consternatie over de Wkb.
Vanuit de Eerste Kamer zijn er ditmaal zorgen geuit of er wel voldoende kwaliteitsborgers zijn om het werk aan te kunnen. Deze zorgen zijn geuit middels een zogenaamde motie waarin de Kamer aan de minister vraagt om de Wet op te schorten. Een meerderheid van de Eerste Kamer staat achter deze motie.
Wel of niet voldoende kwaliteitsborgers?
De minister heeft laten onderzoeken of er voldoende kwaliteitsborgers zijn en dit is positief aan hem bevestigd door de Vereniging Kwaliteitsborgers Nederland. Er zijn dus voldoende borgers ook omdat er in de eerste maanden na inwerkingtreding nog niet op volle capaciteit gedraaid hoeft te worden. Met een brief en onderbouwing heeft hij hierover geantwoord naar de Kamer met daarbij de opmerking dat uitstellen van de Wkb erg ingewikkeld zal liggen vanwege het feit dat de Wkb vervlochten is met de Omgevingswet.
Voorstanders en sommige ingewijden van de Wkb zeggen dat er formeel nu écht geen ontkomen meer aan de Wkb is, de stukken zijn immers getekend. Critici en enkele juristen zeggen dat het helemaal niet zo ingewikkeld is om de Wkb later in werking te laten gaan dan de Omgevingswet.
Eerste Kamer nog niet gerustgesteld
Ik heb contact gezocht met de dossierhouders in de Eerste Kamer en ben nog tijdens het zomerreces teruggebeld (waarvoor dank!) Zij geven aan dat na de brief van de minister er nog aanvullende vragen zijn gesteld omdat er toch nog diverse zorgen leven. De leden van de Eerste Kamer zijn dus nog niet gerustgesteld na de beantwoording van de minister.
De zorgen zijn er met name of er overal wel eenduidige procedures voor zijn opgesteld en of daar dan ook mee geoefend is. Het gaat dan bijvoorbeeld over de ‘grijze gebieden’. Bijvoorbeeld: Gaat bevoegd gezag of de kwaliteitsborger het gedogen als blijkt dat een toilet 5 mm te klein is en daarmee niet voldoet aan Bouwbesluit? Hoe moet er worden omgegaan met deelopleveringen van grotere projecten waarbij aan het begin van opleveren nog niet het hele dossier compleet is?
Formeel gaat de wet dus door want er is getekend bij Koninklijk Besluit maar er zijn dus nog flinke zorgen bij de controlerende macht.
Inmiddels is de minister ook op reces en zijn wij achtergelaten met wederom een Wkb-cliffhanger.
Wkb Actueel
De Wkb moet de positie van de (particuliere) opdrachtgever ten opzichte van de aannemer verbeteren. Dat vermindert faalkosten en verbetert de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht. Dat is win-win! Maar hoe schakel je nu soepel over van het traditionele bouwtoezicht naar bouwen onder kwaliteitsborging? Dat leer je tijdens de compacte online cursus Wkb actueel van Online Bouw Academie.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.