Het lijkt bij organisaties nu wel algemeen bekend dat er per 1 januari 2022 een dossier moet worden geleverd bij een gebouw. De vraag blijft echter nog vaak: wat moet er nou precies in dat dossier? In het kader van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen worden verschillende dossiers gevraagd en daar is nog wel eens verwarring over.
Een consumentendossier is bedoeld om de koper te informeren over zijn of haar gekochte product
Op hoofdlijnen komen er twee dossiers. Het Burgerlijk Wetboek vraagt om een consumentendossier, de kwaliteitsborger vraagt vanuit de stelselwijziging ook om een dossier. Het consumentendossier is echt bedoeld om de koper van een gebouw te informeren over het gebruik, de garanties en de as-built tekeningen. De kwaliteitsborger moet beoordelen of het werk voldoet aan het Bouwbesluit en vraagt daarom naar foto’s en keuringsrapportjes ter onderbouwing daarvan. De kwaliteitsborger vraagt met name bewijslast met betrekking tot weggewerkte items, zoals de wapening in de fundering of spouwisolatie in de buitenmuur. Het kan ook voorkomen dat de kwaliteitsborger vraagt om andere inhoudelijke informatie, zoals een herberekening van constructieve onderdelen, of zelfs het plaatsvinden van een praktijktest.
Dit soort technisch-inhoudelijke informatie hoeft niet in het consumentendossier, dus ook de foto’s niet. Het is zelfs zo dat het aanleveren van een consumentendossier niet verplicht is volgens de wet. Het is zogenoemd ‘regelend recht’, wat betekent dat er ook van afgeweken kan worden als dit contractueel wordt afgesproken. Het is wel zo dat dit onderdeel per 1 januari 2022 direct van kracht wordt. Voor lopende werken doe je er dus verstandig aan om hierover nu alvast afspraken te maken.
Een consumentendossier is bedoeld om de koper te informeren over zijn of haar gekochte product en vanuit dat oogpunt is het natuurlijk geen vreemde gedachte om mensen daarover te informeren. Bouwwerken worden steeds ingewikkelder, zeker met domotica en andere innovatieve installaties. Zelf woon ik sinds twee jaar in een nieuwbouwwijk en nog steeds informeer ik buren regelmatig over het gebruik van installaties. Bijvoorbeeld dat het zwarte kastje op de muur bedoeld is om de mechanische ventilatie te bedienen, zodat zich niet zoveel condens vormt tijdens het douchen. Gebruikershandleidingen van de installaties, zoals hoe je met ventilatie omgaat, zijn dus een waardevol onderdeel van een dossier. Evenals as-built tekenwerk, waarop te zien is hoe het gebouw nu echt gemaakt is en waar precies de leidingen en vloeren en wanden lopen. Handig voor als men later nog eens gaat verbouwen. Ook is een overzicht van de onderhouds- en garantievoorwaarden een goede aanvulling op het consumentendossier. Met deze informatie kan de koper zijn product zo lang mogelijk in goede staat behouden.
Bert Videler helpt bouwbedrijven met het organiseren van kwaliteitsborging, bijvoorbeeld ter voorbereiding op de Wet kwaliteitsborging. Hij schrijft hier in elke editie van Aannemer over. Lees al zijn bijdragen.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.