#Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Blog | Wat zien we, nu de Wkb weer is uitgesteld?

Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency

Onlangs is de invoering van de Wkb weer uitgesteld, tot 1 januari 2023. Iedereen vraagt zich af wat dit doet ‘met de sector’. Wij zien de volgende dingen.

Het dringt inmiddels veel meer door dat de Wet kwaliteitsborging aan de nieuwe Omgevingswet hangt. De nieuwe Omgevingswet is een veel groter geheel dan de Wkb, want zoals de tekst in een artikel van de Rijksoverheid luidt: ‘De Omgevingswet is een majeure wijziging en bundelt en moderniseert de wetten voor de leefomgeving. Hierbij gaat het onder meer om wet- en regelgeving over bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur. Dat betekent van 26 verschillende wetten naar 1 wet, van 60 Algemene Maatregelen van Bestuur naar 4 en van 75 ministeriële regelingen naar 1 Omgevingsregeling.’

Het bovenstaande wordt door velen als zeer ambitieus gezien, zeker ook nu men weet dat er omvangrijke software bij komt kijken. De algemene teneur is wel dat men de overheid niet ziet als een sterke partij waar het gaat om software of grote vereenvoudigingen van het wetboek. Dit veroorzaakt eigenlijk bij veel partijen in de markt onzekerheid en weerhoudt partijen ervan om verder te gaan met investeren. Een volgend citaat uit het artikel: ‘De vergunningverlening functioneert al goed. Echter, we zien dat bij de zogeheten planketen, waar gemeenten, provincies en waterschappen met plansoftware nieuwe omgevingsplannen, omgevings- en waterschapsverordeningen kunnen publiceren, er verschillende onzekerheden zijn.’

‘Enthousiasme geeft het beste effect’

Dit biedt mijns inziens wel weer kansen, want het lijkt alsof het gedeelte met de vergunningverlening, in nieuwe hoedanigheid, al goed functioneert. Omdat de Wkb daar grotendeels mee samenhangt, is het misschien een optie om het separaat in te voeren. In onze trajecten, waarbij we zowel projecten als bedrijven voorbereiden op de Wkb, ontmoeten wij desondanks heel veel positieve energie bij bedrijven en mensen die er echt de voordelen van inzien. Dat maakt het Wkb-traject toch wel erg leuk. Wij nemen de mensen met enthousiasme mee in de wereld van de risicobeoordeling, borgingsplannen en het vastleggen van de kwaliteit. Naar onze mening geeft dat het beste effect.

Bert Videler helpt bouwbedrijven met het organiseren van kwaliteitsborging, bijvoorbeeld ter voorbereiding op de Wet kwaliteitsborging. Hij schrijft hier in elke editie van Aannemer over. Lees al zijn bijdragen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!