#Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Wanneer komt de Wet kwaliteitsborging op gang?

Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency

Dit – de kop van deze blog – is de meest gehoorde vraag in het kader van de Wet kwaliteitsborging (Wkb) op dit moment. Vrijwel alle partijen vragen zich af of er ergens in de sector flinke beweging zit. Vooruitstrevende aannemers en gemeenten die wel aan de slag willen, lijken elkaar nog niet eenvoudig genoeg te kunnen vinden. Het ontbreken van een centraal communicatiepunt dat goed gevonden kan worden helpt hierin ook niet mee. Met nog een jaar te gaan en de benodigde hoeveelheid voorbereiding in het vooruitzicht lijkt het momenteel nog akelig stil. Of toch niet?

Een belangrijke leermethode voor Wkb is het uitvoeren van een proefproject. Met de aanmeldingen hiervan op landelijk niveau loopt het nog niet storm. Om een proefproject aan te gaan zijn meerdere partijen nodig die met elkaar moeten samenwerken. Omdat er 355 gemeenten zijn en een veelvoud aan bouwende partijen, is het niet vreemd dat men enige moeite heeft elkaar te vinden.

Je zou zeggen dat het met de huidige media-mogelijkheden niet lastig moet zijn om een centrale, digitale plek te creëren waarop zowel gemeentes als bouwers worden vermeld die openstaan voor proefprojecten voor de Wkb. Op het moment van schrijven van dit artikel is het bestaan hiervan voor ons helaas nog onbekend.

Een andere indicator is de theoretische leerweg. Zowel aan publieke als private zijde zijn er inmiddels diverse trainingen en opleidingen ontwikkeld om medewerkers en organisaties bekend te maken met de gewenste veranderingen. In onze organisatie zien we hierin weer een duidelijke vlucht omhoog in het aantal aanmeldingen voor workshops en presentaties.

(Je leest het goed: wéér een duidelijke vlucht omhoog. Begin 2017, zo rond de behandeling van de wet in de tweede kamer, was eenzelfde soort stijging te zien.)

Een tweede teken dat de interesse bij bedrijven groeit, is het feit dat zich steeds meer studenten melden die een afstudeeronderzoek doen in het kader van de Wkb. Naast het feit dat het leuk is hen te helpen levert het ook een interessant inkijkje in de bedrijven op als het gaat over kwaliteitsborging. Bovenal is het goed te zien dat bedrijven zich aan het voorbereiden zijn.

Welke vragen wij vooral krijgen? Daarover meer in de volgende blog.

Bert Videler helpt bouwbedrijven met het organiseren van kwaliteitsborging, bijvoorbeeld ter voorbereiding op de Wet kwaliteitsborging. Hij schrijft hier in elke editie van Aannemer over. Lees al zijn bijdragen.

www.bouwkwaliteitcoach.nl

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!