#Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

‘Uitstelgedrag overheid zorgt dat Wkb urgentie verliest’

De Wet kwaliteitsborging is weer uitgesteld, nu tot 1 juli 2022. Albert Vos, directeur van de Borgermeester, stelt dat de overheid met dit uitstelgedrag ervoor zorgt dat de sector de Wkb niet urgent vindt. Het staat mogelijk zelfs een succesvolle implementatie van de Wkb in de weg.

De Wkb verplicht iedereen zijn bouwproject, passend in gevolgklasse 1 te laten beoordelen door zogenoemde kwaliteitsborgers. Zij stellen een borgingsplan op, waar verplichte toezichtmomenten in zijn vast gelegd. Dit extra toezicht bevordert de kwaliteit van de bouw. In een recente brief van demissionair minister Ollongren aan de Eerste Kamer laat ze weten dat de Wkb gekoppeld blijft aan de inwerkingtreding van de Omgevingswet. En dus wordt uitgesteld. Want, stelt zij, zo is er meer tijd om proefprojecten uit te voeren en kwaliteitsborgers te werven.

Urgentie ontbreekt

Albert Vos van de Borgermeester verwerpt dit idee. “Zolang de Wkb geen definitieve ingangsdatum heeft, zal de sector nauwelijks bewegen. Doordat urgentie ontbreekt, is het niet makkelijker, maar juist lastiger om nieuwe proefprojecten te vinden. Wie belooft ons daarbij dat de wet niet nog een keer wordt uitgesteld rond de bouwvak van 2022? De onvoorspelbaarheid maakt het voor kwaliteitsborgers risicovol om nieuwe collega’s op te leiden.”

Albert Vos: “Aannemers zouden meer Wkb-pilots moeten opzetten, om straks goed voorbereid te zijn.”

Investeringen in kwaliteit

Een ander veelgehoord geluid, is dat de sector de kosten voor de kwaliteitsborging niet zou kunnen dragen. Vos wil daar twee kanttekeningen bij plaatsen. “Allereerst is het logisch dat het invoeren van kwaliteitscontrole geld kost, dus zou daar budget voor moet komen. Wat ons betreft zou de overheid hieraan kunnen bijdragen.” Daarnaast ziet hij dat de Wkb vaak een investering in kwaliteit is die wordt terugverdiend. “Kwaliteitsborgers garanderen dat aannemers goed werk leveren. Onze ervaring met Wkb-proefprojecten leert ons dat hoe eerder we bij een project betrokken zijn, hoe meer duidelijkheid we kunnen geven over het aanleveren van gegevens. Ook schatten we risico’s tijdig in, wat ervoor zorgt dat faalkosten dalen.”

Kleine stijging proefprojecten

Vos is bij meer proefprojecten betrokken dan vorig jaar, maar dat zouden er wat hem betreft veel meer kunnen zijn. “We worden nog te weinig benaderd door gemeentes, consumenten en aannemers, waaruit blijkt dat ze de Wkb nog niet urgent genoeg vinden. Gemeentes en aannemers zouden meer Wkb-pilots moeten opzetten, zodat we goed voorbereid zijn op het in werking treden van de Wkb.” De Borgermeester-directeur doet dan ook een oproep aan de regering om een definitieve datum voor de inwerkingtreding van de Wkb te kiezen en zich hieraan te houden.

Wil je meer lezen over het draaien van een proefproject? Lees de nieuwste blog van kwaliteitsborger Bert Videler.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!