Bouwbedrijven die willen oefenen met de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen kunnen daar subsidie voor aanvragen. Per proefproject is maximaal 6000 euro beschikbaar om kosten te dekken.
Een voorwaarde is onder meer dat het een proefproject is waar alle partijen aan mee doen. Naast de aannemer dus ook de gemeente, de kwaliteitsborger en het liefst ook de opdrachtgever. Elk van deze partijen kan de subsidie voor het proefproject aanvragen.
Het uitgangspunt van de zogeheten STIPP-regeling is dat de opdrachtgever niet met extra kosten wordt geconfronteerd. Van het bedrag is daarom 5000 euro bedoeld als tegemoetkoming voor de inhuur van de kwaliteitsborger en 1000 euro voor de extra kosten die de aannemer maakt. Deze STIPP-subsidie kan worden aangevraagd via het Instituut voor Bouwkwaliteit (Stichting IBK).
Wat houdt de Wkb in voor jou?
De Wkb komt eraan per 1 januari 2024. Leer wat er verandert in jouw dagelijkse praktijk als aannemer. Volg de e-learning plus online sessie met docent Rens ten Hagen op woensdag 27 september.
Claim hier je plek!
Vergunning vóór 1 juli 2023
De Wkb gaat in eerste instantie in voor Gevolgklasse 1. Daaronder vallen onder meer grondgebonden woningen, vakantiewoningen, bedrijfshallen van maximaal twee bouwlagen en ook verbouwingen van deze bouwwerken. Voor dit type projecten kan de subsidie worden aangevraagd. De vergunningaanvraag voor het project moet voor 1 juli 2023 – de huidige beoogde invoeringsdatum van de Wkb – worden gedaan. Het project zelf mag maximaal 3 jaar duren.
Bij toekenning van de subsidie wordt rekening gehouden met spreiding van de proefprojecten, zodat verschillende bouwbedrijven, kwaliteitsborgers, gemeenten en type projecten aan bod komen. Voorwaarde is ook dat deelnemers meewerken aan evaluatie en monitoring van het project via Stichting IBK en eventuele aanvullende interviews en andere vormen van kennisdeling. Lees hier alle spelregels.
De nieuwe regeling vervangt de subsidie voor de Ambassadeursnetwerken, waarin tot dusver werd geoefend met alle partijen.
Proefprojecten in Aannemer
Aannemer schreef artikelen en presenteerde webinars over diverse Wkb-proefprojecten. Zo oefende Brands Bouw met kwaliteitsborger gBOU. bij de bouw van een serie woningen. AR bouw Funderingsherstel & Renovatie deed ervaring op met het werken volgens de Wkb bij het herstellen van een fundering in Zaandam. En in het webinar ‘Kleine bouwwerken en de Wkb’ vertelde Jaco Balemans over de nokverhoging die Bouwbedrijf Balemans uitvoerde als proefproject. Dat webinar is hier terug te kijken.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.