#Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Blog | Risicobeoordeling Wkb voor kleine aannemers

Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency

Tijdens het webinar ‘Klaar voor de Wkb?’ dat we 19 januari hebben gehouden, kregen wij ook vragen van kleinere aannemers. Zij vroegen zich af óf en hoe zij zich kunnen voorbereiden op de Wkb. Kleinere bedrijven zouden zich inderdaad ook moeten voorbereiden, al was het maar om een dossier te kunnen leveren of gewapend te zijn tegen de verhoogde aansprakelijkheid. Als het sectorbreed gaat over de Wkb, gaat het vaak over de grotere bedrijven en organisaties, en gebruiken we termen als ‘implementatie’ en ‘organisatiestructuur’.

Stel de vraag: waar heb ik weleens gedonder mee gehad? 

Als klein aannemersbedrijf hoef je niet per se de organisatiestructuur onder de loep te nemen, of een andere werkwijze te implementeren. Wel is het handig dat je enkele administratieve zaken gewoon anders doet. Het voorbereiden op de wijzigingen uit het Burgerlijk Wetboek is wel maatwerk, maar betreft in feite eenmalige wijzigingen in de standaard documenten zoals offertes. Wij zien dit bij onze klanten als een eenmalige actie, die wij redelijk snel geregeld kunnen hebben.

Als het gaat om de stelselwijziging, komt er een klus op je af die de risicobeoordeling wordt genoemd. Het is primair een verantwoordelijkheid van de externe kwaliteitsborger dat die risicobeoordeling er komt, maar hij zal daarbij ook zeker gebruikmaken van je kennis als bouwbedrijf.

Hoe bereid je als kleine aannemer een risicobeoordeling voor? De Wkb en de kwaliteitsborger gaan straks voornamelijk kijken naar de eisen uit het Bouwbesluit en of het daaraan voldoet. Ga je zelf starten met een risicobeoordeling? Pak dan eens de zes hoofdstukken uit het Bouwbesluit en probeer hier punt voor punt situaties bij te verzinnen waarbij het mis kan gaan. Bijvoorbeeld de hoogte van een traphekje dat aan een minimale eis moet voldoen. Of beglazing met een doorvalrisico dat aan eisen moet voldoen. Maar denk bijvoorbeeld ook eens aan de technische installaties. Of vraag iemand hierin mee te denken.

Een andere leidraad kan de Stabu-codering zijn. Pak dan alleen de onderdelen die van toepassing zijn op je project en ga eens met elkaar per onderdeel bedenken of je nog valkuilen of lastige details weet, waar je in het vervolg op wil letten. Stel ook de vraag: wat kan hiermee fout gaan? Wat heb ik nog in mijn herinnering over dit onderwerp? Ofwel: waar heb ik weleens gedonder mee gehad? 

Bert Videler helpt bouwbedrijven met het organiseren van kwaliteitsborging, bijvoorbeeld ter voorbereiding op de Wet kwaliteitsborging. Hij schrijft hier in elke editie van Aannemer over. Lees al zijn bijdragen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!