#Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Opinie| ‘Geen enkele reden om verbouw niet onder Wkb te laten vallen’

De sector dringt aan op uitstel of afschaffing van de verplichting om verbouwingen onder de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen te laten vallen. Er is echter geen enkele gegronde reden om verbouw niet onder Wkb te laten vallen. Dat vindt Theo Fransen, directeur-eigenaar van kwaliteitsborger Nanoc Inspecties.

De weerstand tegen de inwerkingtreding van de Wkb zagen we ook de afgelopen jaren voor 1 januari 2024. De reden hiervoor zou zijn dat de sector nog maar weinig ervaring heeft en of dat er te weinig kwaliteitsborgers zouden zijn. Aannemers die vooral nieuwbouw uitvoeren hebben deze proefperiode wél opgepakt en die zijn erg tevreden. Dat is onze ervaring bij Nanoc Inspecties. Uiteindelijk kunnen zij aantoonbaar kwaliteit leveren. De bouwconsument weet zeker dat hij krijgt geleverd wat hij heeft besteld.

Vreemd argument

Geen ervaring is een vreemd argument, omdat deze sector al ruim twee jaar kan oefenen met Wkb en daar zelfs een flinke subsidie voor kan krijgen. Het begint er dus steeds meer op te lijken dat de verbouwsector zelf niet wil veranderen en of aantoonbaar maken met welke kwaliteit er wordt gebouwd of verbouwd. Het is dan logisch dat je niet gaat oefenen, zodat je steeds weer het argument van ‘geen ervaring’ kunt opwerpen.

Eigenlijk laat de verbouwsector hiermee zien dat zij geen openheid van zaken wil geven. Dan is het maar de vraag of je als bouwconsument met een verbouw-aannemer in zee moet willen gaan. Het is dan ook belangrijk dat de bouwconsument zijn eigen kwaliteitsborger inhuurt. Wil de aannemer dan niet aan de slag, dan zegt dat genoeg.

Bescherming van de bouwconsument

De Wkb is er om de bouwconsument te beschermen tegen bouwfouten, niet integere verbouw-aannemers en zelfbouwers die niet goed weten wat ze aan het doen zijn. Je wilt toch een veilige woning? Ook is al onderzocht of er voldoende kwaliteitsborgers zijn en of de kwaliteit van deze specialisten voldoende is. Het resultaat daarvan was volmondig ‘ja’.

Er is geen enkele gegronde reden om verbouw niet onder Wkb te laten vallen. Het is wel belangrijk dat verbouw-aannemers en klusbedrijven zichzelf gaan voorbereiden en gaan oefenen. Vraag een kwaliteitsborger om hulp met de voorbereidingen. Het kaf gaat zich scheiden van het koren, ter bescherming van de bouwconsument.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!