De tijd tussen Kerstmis en de jaarwisseling benutten wij intern om zaken op orde te stellen. Van die dingen die op de als-ik-een-keer-tijd-heb-dan-ga-ik-het-doen-stapel terecht zijn gekomen. En daar lange tijd stof liggen te happen. Al doende raakten Ben olde Hartman en ik in gesprek en kwamen we tot een bijzondere constatering. Ik deel hem hier met je.
Ben is al ruim 35 jaar actief als adviseur in de bouwnijverheid. Hij kwam in het begin van zijn lange loopbaan regelmatig bij bedrijven met drie à vijf personeelsleden, waarbij de ondernemer bijna fulltime buiten meedraaide. In de directe productie dus. Anno 2022 is dat laatste bijna onmogelijk. Ze zijn er wel, de ondernemers die met hun voeten in de klei staan. Maar die werken dag en nacht.
Hoe kan dit toch zo zijn veranderd in amper 35 jaar? De grootste reden zoeken wij in de regelgeving. Die is op diverse vlakken volledig uit de hand gelopen. De komende tijd krijgen we te maken met de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. En wat zal er daarna nog meer volgen?
Regelgeving kan problemen oplossen, maar ook veroorzaken. Het zet in elk geval het bestaansrecht van de kleine bouwers onder druk. Wij begeleiden continu rond de dertig bedrijven en constateren dat de ‘kleintjes’ moeite hebben om zwarte cijfers te laten zien op het moment dat we de werkelijke kosten toerekenen aan de bedrijfsvoering. Neem een beloning voor de ondernemer van 45K. Dat is eigenlijk veel te laag. Of het bedrijfspand op de balans van een eenmanszaak dat al volledig is afgeschreven. Terwijl er in werkelijkheid wel ‘huur’ over moet worden gerekend.
De cijfers van het jaarrapport bekijkend, concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) dat het in het kleinbedrijf nog altijd positief is. Ja, als je niet corrigeert op de historische cijfers (normaliseren) klopt dat. Een recentelijk uitgebreid onderzoek concludeerde anders: 40 procent van de kleine bedrijven in Nederland heeft rode cijfers. Wat ons betreft, ligt die uitkomst een stuk dichter bij de waarheid. Helaas.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.