#Isolatie #Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Kwaliteit isolatie borgen met app

Sinds de aankondiging van de Wet kwaliteitsborging staan aannemers op scherp. De kwaliteit van hun projecten moet goed zijn. Maar wat is goed? Isover ontwikkelde daarom de Spouwcheck app. Zodat in elk geval over de kwaliteit van de aangebrachte glaswolisolatie geen twijfels kunnen bestaan.

In aanloop naar de invoering van de Wet kwaliteitsborging – tot nader order uitgesteld – zijn aannemers er nog meer op gebrand om het goed te doen. Niet zo gek, want straks moeten zij kunnen aantonen dat projecten op alle fronten aan het Bouwbesluit voldoen. Dat merkt Isover ook op het vlak van isolatie. “Door het rumoer rond de wet is de vraag naar bouwplaatsbegeleiding enorm toegenomen”, zegt Rogier Stoker, Solution Manager Bouw. “Zo’n bezoek vindt echter één keer in de twee weken plaats. Dat is – als het gaat om kwaliteitsverbetering – te veel een momentopname.” Daar komt bij dat je niets meer kunt met de conclusie dat ‘de isolatie is aangebracht volgens de verwerkingsvoorschriften van de fabrikant’. “Welke verwerkingsvoorschriften zijn dat dan? Bovendien zeggen die niets over de kwaliteit van het aangebrachte werk.” Maar wanneer is het dan goed?

Foto’s verwerkingsaspecten

Zet daar de in 2020 verwachte BENG-eisen bij, en er zijn voor Isover redenen te over om de Spouwcheck app te ontwikkelen. Een web app – bereikbaar via een inlogcode op een speciale website – waarmee aannemers de kwaliteit van de aangebrachte glaswol isolatie door Isover kunnen laten checken. Dat werkt als volgt.

Stoker: “Wij maken het betreffende werk aan volgens de door de aannemer geleverde gegevens. Aan hem de taak om foto’s te maken en de zeven verschillende verwerkingsaspecten vast te leggen.” Dus van het hele werk zullen foto’s worden opgestuurd van: aansluiting isolatie tegen kozijn, aansluiting isolatie tegen binnenspouwblad, aansluiting isolatie op fundering, verwerking spouwankers, onderlinge aansluiting isolatie, isolatie halfsteens aangebracht en effectieve luchtspouw. Die foto’s zijn in de app met de mobiele telefoon te maken en te uploaden.

Beoordeling door Isover

Isover kan de aangebrachte isolatie op basis van de foto’s goed- of afkeuren. Weliswaar een inschatting van een foto, beaamt Stoker. “Maar een naad tussen isolatie en of het halfsteens is aangebracht, is natuurlijk duidelijk te zien. Bij twijfel vragen we om meer foto’s.”

In de web app is ruimte voor opmerkingen. Zowel van de aannemer als van Isover. “Op die manier kan de aannemer aangeven of er bijvoorbeeld moeilijkheden zijn geweest bij een verwerkingsaspect. Wij kunnen op onze beurt advies geven. Eigenlijk op een Whatsapp-achtige manier.”

Het streven is om de foto’s binnen 24 uur te beoordelen. Die snelle terugkoppeling over de geleverde kwaliteit is ook nodig. “De aannemer moet verder. En anders wordt het toch weer een momentopname.”

Toegankelijkheid

Drie partijen hebben toegang tot de app: Isover, de kwaliteitsborger en de aannemer. “De kwaliteitsborger kan zo op afstand zien wat de stand van zaken is op een bepaald werk en een tussenrapport genereren. De aannemer – die net zo goed zijn uitvoerder of metselaar een inlogcode kan toebedelen – kan meteen handelen als dat nodig is. Hetzij omdat er meer foto’s moeten worden gemaakt, hetzij omdat er werk over moet.” De inrichting van de app, als wie wordt verantwoordelijk voor het aanleveren van de foto’s en hoeveel foto’s wil je per bouwnummer maken, gebeurt altijd in overleg.

Aanvulling gebouwdossier

De Spouwcheck app heeft een bijkomstig voordeel: de verzamelde foto’s en bezoekrapportages van een project kunnen prima worden gebruikt ter ondersteuning van een gebouwdossier dat volgens de Wet kwaliteitsborging moet worden gemaakt. Een aannemer heeft daarmee een aanvullende rapportage in handen, waarin staat dat Isover volledig achter de kwaliteit van de aangebrachte glaswol isolatie staat.

“De verantwoordelijkheid voor de aannemer is met de Wet kwaliteitsborging hoog: hij is aansprakelijk voor het werk gedurende de gehele garantieperiode. Een flink aantal jaren. Wij willen hem daarin ondersteunen door een 6-sterren garantie af te geven. Minimaal gedurende de garantieperiode garanderen wij de eigenschappen van de verwerkte glaswol.”

Geïnteresseerd in de Spouwcheck app? Neem contact op met Isover.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!