De kosten voor kwaliteitsborging bij kleine bouwwerken vallen lager uit als er wordt gewerkt met het daarvoor ontwikkelde protocol. Dat schreef (inmiddels demissionair) minister De Jonge onlangs in antwoorden op vragen van de Eerste Kamer. Kwaliteitsborger Erik Schot geeft verdere toelichting: “We zitten nu op ongeveer 1000 euro en kunnen omlaag.”
Ongeveer een kwart van de proefprojecten die dit jaar zijn aangemeld via de STIPP-regeling betreft een verbouwing, meldt de minister. Kosten van verbouwingen van een enkele woning zijn gemiddeld 4200 euro, waarbij er een spreiding is tussen 950 en 6135 euro.
Bij kleine verbouwingen en de regeling kleine bouwwerken die daarvoor is ontwikkeld in opdracht van BouwGarant is “duidelijk sprake van lagere kosten en ook valt op dat de kosten bij vervolgprojecten lager zijn”, aldus De Jonge. “Dit laat zien dat, in lijn met het onderzoek van Nieman, de kosten inderdaad zullen dalen naarmate de aannemer meer ervaring heeft met het bouwen onder de Wkb.”
Proefprojecten met protocollen
Directeur Erik Schot van kwaliteitsborger PlanGarant licht meer toe over die regeling. “We draaien proefprojecten met de protocollen die we hebben gemaakt. Daardoor komen nu ook de eerste resultaten naar boven. Bij de ene aannemer gaat het beter dan bij de andere, maar we zijn niet ontevreden. Daarbij zien we ook wel dat we die kosten best goed in de klauwen kunnen krijgen.”
PlanGarant vertaalde voor veel voorkomende kleine bouwwerken waar straks een Wkb-plichtige component inzit, de kritieke punten die gaan over het Bouwbesluit naar lijsten met praktische vragen. Op die manier moet het voor bouwbedrijven makkelijker worden om zelf hun werk aantoonbaar te maken. De kwaliteitsborger hoeft dan minder controles te doen, maar krijgt alsnog de juiste informatie binnen om er op te kunnen vertrouwen dat het bouwwerk voldoet aan het Besluit bouwwerken leefomgeving (zoals het Bouwbesluit na de invoering van de Omgevingswet gaat heten).
“Het betekent best wat voor aannemers en het verschilt ook wel per aannemer of je hiermee uit de voeten kunt.”
‘Kosten dalen door ervaring’
De Jonge noemt in zijn antwoorden geen bedragen voor de regeling kleine bouwwerken, maar Schot zit op dit moment naar eigen zeggen op 1000 euro. Daar komen kosten voor eigen inzet van de aannemer wel bij. “Laten die 1000 tot 1500 euro zijn, dan zit je op 2000-2500 euro. De ervaring is dat dit gaat zakken, maar daarvoor is het wel nodig om ervaring op te doen.”
De kwaliteitsborger wil zelf graag zakken naar 350 euro als vergoeding per project. “Als wordt dat misschien lastig omdat de afdracht naar KiK (dat als instrument ook meedoet in de regeling kleine bouwwerken, PD) al meer dan de helft van dat bedrag is.”
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.