#Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Blog | Klein bouwwerk, klein risico….

Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency

En daardoor een kleinere investering in de kwaliteitsborging. Zo las ik laatst in Aannemer. Voorspellen is lastig, zeker als het de toekomst betreft, maar ik kijk er – vanuit onze ervaring – toch iets anders tegenaan. Ook in de markt horen wij diverse twijfels hierover.

1. Het draait om vertrouwen en voor vertrouwen is ook een relatie nodig. Die is lastiger op te bouwen met zoveel verschillende partijen. Kunnen kwaliteitsborgers dan vervolgens wel op afstand en digitaal beoordelen en vertrouwen dat een bouwwerk voldoet? En vanuit de bouwende partijen gezien: zullen die gelijk de kwaliteitsborgers vertrouwen

2. Zijn de risico’s kleiner? Als bijvoorbeeld bij een verbouwing van een woning een draagbalk verkeerd wordt geplaatst, kan het negatieve effect (instorting) erg groot zijn. Als kwaliteitsborger moet je straks je vertrouwen onderbouwen op basis van bewijslast dus. De toekomst zal uitwijzen hoeveel en welke bewijslast daarvoor nodig is en of dat echt zo eenvoudig bij elkaar komt. 

3.  De hoeveelheid verbouwingen is enorm. Zeker de laatste jaren heeft dit een enorme vlucht genomen. In het jaar 2018 werd volgens het EIB nog ca. 6 miljard uitgegeven aan verbouwingen, dat zijn behoorlijk veel verbouwingen door veel verschillende bedrijven. 

4. Bij al die verbouwingen komt veel maatwerk en variatie kijken wat het werk niet efficiënter zal maken.

5. Verbouwende partijen zijn in de keten over het algemeen minder gewend met het aanleveren van bewijslast of leveren van as-built documentatie. Bij grotere bouwprojecten is het gebruikelijk om as-built tekeningen te leveren waar kleinere partijen daar soms nooit van gehoord hebben. Zeker bij grote projecten met een integraal contract is het vormen van een dossier ter bewijs dat je goed hebt gebouwd eerder regel dan uitzondering.  

6. Alle verbouwende partijen zoals bouwers, leveranciers & adviseurs, zullen ook moeten worden geïntroduceerd met het nieuwe stelsel. Hierbij zullen zij moeten worden geïnformeerd en begeleid over wat er moet gebeuren en hoe het werkt. Dit gaat niet vanzelf, dat zien wij zelfs bij grotere projecten. 

7. De standaard checklist bestaat niet. Óf er wordt teveel gevraagd óf te weinig, dat zien wij overal. Ook daar zal altijd een stuk maatwerk in blijven, zeker omdat er zoveel variaties in het particuliere verbouwwerk zitten.

8. Overheidsinstanties zijn nog steeds nieuwsgierig of soms ronduit sceptisch over het privatiseren, dat zal discussie opleveren waar ook tijd in gaat zitten. Anderzijds: zonder wrijving geen glans.  

Ik vind het kostenaspect niet het meest belangrijke, maar ook niet iets om te rooskleurig voor te spiegelen. Laten we het met elkaar inderdaad vooral praktisch en met het juiste einddoel voor ogen invullen.

Bert Videler helpt bouwbedrijven met het organiseren van kwaliteitsborging, bijvoorbeeld ter voorbereiding op de Wet kwaliteitsborging. Hij schrijft hier in elke editie van Aannemer over. Lees al zijn bijdragen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!