KOMO-instrument voor de Kwaliteitsborging (KiK), Woningborg Kwaliteitsborgingsinstrument (WKI) en BKapp zijn drie instrumenten voor kwaliteitsborging die een officiële status hebben gekregen.
De Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw (TloKB) houdt een openbaar register bij met informatie over toegelaten instrumenten voor kwaliteitsborging en over de kwaliteitsborgers. Daarin zijn de drie genoemde instrumenten nu als eerste opgenomen.
Vanaf de ingang van de Wkb – volgens planning 1 januari 2023 – is het gebruik van toegelaten instrumenten voor kwaliteitsborging verplicht voor bouwwerken in gevolgklasse 1. In die gevolgklasse zitten onder meer grondgebonden woningen, woonboten, vakantiehuisjes en bedrijfsgebouwen tot twee bouwlagen.
De TloKB is als overheidsinstantie een soort paraplu die toezicht houdt op het stelsel van kwaliteitsborging. Naast het beheer van het register met instrumenten, ziet zij toe op de instrumentaanbieders en controleert ze steekproefsgewijs op de bouwplaats. De kwaliteitsborger gebruikt het toegelaten instrument om te controleren of het bouwwerk voldoet aan de bouwtechnische voorschriften.
‘Blij met verkregen status’
“Na jaren van voorbereiding zijn wij blij met de verkregen status”, schrijft KiK in een persbericht. Ton Jans, directeur KiK-KOMO geeft daarin aan wat de toelating voor KiK-kwaliteitsborgers betekent: “De toelating van het instrument KiK brengt met zich mee dat ook de kwaliteitsborgers die een licentie hebben met KiK een officiële status hebben. Zij kunnen vanaf de startdatum Wkb formeel kwaliteitsborgingsprojecten uitvoeren voor de gevolgklasse 1. Op dit moment zijn er 11 kwaliteitsborgers die een licentie hebben met KiK. Zij werken nu al in proefprojecten om zich samen met de keten voor te bereiden op de Wkb. In totaal zijn er bij die kwaliteitsborgers circa 75 gekwalificeerde medewerkers beschikbaar voor kwaliteitsborging. Wij verwachten een flinke toename van het aantal KiK-kwaliteitsborgers zodra de definitieve ingangsdatum Wkb bekend is.”
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.