Als een gebouw na invoering van de Wkb op kleine punten afwijkt van de bouwregels, mogen gemeenten beslissen dat het gebouw toch in gebruik mag worden genomen. Dat schrijft demissionair minister De Jonge (Wonen) in een brief aan de Eerste Kamer.
De mogelijkheid voor dit zogeheten ingebruiknamebesluit krijgt een plek in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl, de opvolger van het Bouwbesluit). Met de brief antwoordt de minister op vragen vanuit de Eerste Kamer over dit soort situaties en de mogelijke onzekerheid voor de gebouweigenaar die hiermee gepaard zou gaan. Het ingebruiknamebesluit is vooral bedoeld voor kleine afwijkingen van de bouwregels, waarbij de overtreding niet in verhouding staat tot eventuele herstelkosten.
Plafondhoogte
In de brief wordt geen concreet voorbeeld genoemd, maar een vaak aangehaalde casus in aanloop naar de invoering van de Wet kwaliteitsborging is een plafondhoogte die nét niet de 2,60 meter haalt. Formeel voldoet een woning dan dus niet aan de bouwregelgeving en mag een kwaliteitsborger geen verklaring afgeven. Maar iedereen begrijpt dat de woning nog steeds prima bruikbaar is, er geen risico’s zijn voor de veiligheid of gezondheid en dat de boel afbreken onbegonnen werk is.
Verzoek indienen bij gemeente
Hoe dat straks verloopt is als volgt, zo blijkt uit de brief: als een kwaliteitsborger geen verklaring kan afgeven en de initiatiefnemer van het project meldt een gebouw toch gereed, dan krijgt deze in eerste instantie horen dat het gebruik van het gebouw niet is toegestaan. De initiatiefnemer kan dan een verzoek plus motivatie indienen bij de gemeente. Het is vervolgens aan de gemeente om dat verzoek te honoreren – voor dit soort situaties heeft de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) een Handreiking Toezicht en Handhaving Wkb geschreven. “Concludeert de gemeente op basis van informatie van de kwaliteitsborger en de initiatiefnemer dat herstel niet mogelijk of disproportioneel is, dan kan de gemeente besluiten dat ingebruikname is toegestaan”, schrijft De Jonge.
De initiatiefnemer en eventuele volgende eigenaren van het gebouw kunnen “zekerheid ontlenen aan een dergelijk ingebruiknamebesluit.”
Het is in beginsel natuurlijk wel de bedoeling dat initiatiefnemer/ opdrachtgever, aannemer en kwaliteitsborger “alles in het werk stellen om te voorkomen dat er uiteindelijk geen verklaring kan worden afgegeven”.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.